17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei

În 1994, ONU a declarat 17 iunie Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Anul acesta, cea de-a 25-a ediție se desfăşoară sub sloganul „Let’s grow the future together”, iar manifestările sunt găzduite de guvernul turc, la Ankara.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării şi pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Studiile arată cât de urgentă este soluționarea acestor probleme: până în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor experimenta un deficit grav de apă, iar pentru 2/3 din lume, apa va ridica probleme; până în 2045, în jur de 135 de milioane de oameni s-ar putea să fie strămutați din cauza deșertificării; restaurarea solurilor ecosistemelor degradate ar avea ca efect absorbirea a trei miliarde de tone de carbon.

17 iunie a fost declarată Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei în vederea conştientizării publice a acestor probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD) în ţările care se confruntă cu o gravă secetă şi/sau deşertificare, în special în Africa, conform ONU.

UNCCD abordează în special zonele sub-umede aride, semiaride şi uscate, cunoscute sub numele de zonele uscate, unde se găsesc unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme. 195 de părţi ale Convenţiei colaborează pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menţine şi a restabili productivitatea solului şi pentru a atenua efectele secetei. UNCCD se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deşertificării şi a degradării terenurilor, potrivit ONU.

Deşertificarea este un fenomen care afectează terenurilor în zone aride, semiaride şi uscate și este cauzată, în principal, de activităţile umane şi de variaţiile climatice – nu se referă la extinderea deşerturilor existente.

Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri