Ziua Mondială a Mediului – Care sunt pașii pentru o colectare separată corectă

În România se reciclează puțin, mult mai puțin decât cantitatea de deșeuri pe care o producem și mult mai puțin decât minimul impus statelor din UE. De ce se întâmplă asta? Deseori, dăm vina pe ”așa merg lucrurile”, ”așa e la noi”, nu avem ce face, nu putem schimba nimic, n-avem infrastructură, nu suntem educați, pur și simplu, ”nu se poate”. Dar dacă, totuși putem face câte ceva astfel încât să începem să reciclăm mai mult?

Începe, așadar, prin a colecta separat deșeurile pe care le produci acasă. Sunt câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgi ca să te asiguri că și comunitatea ta beneficiază de un sistem de colectare separată a deșeurilor bine pus la punct. Asociația CSR Nest i-a descris în Ghidul de Colectare Separată, publicat pe platforma www.azipentrumaine.ro, iar noi îți prezentăm câteva informații de bază, care îți vor fi de ajutor.

Ce spune legea?

Fiecare cetățean are dreptul de a solicita operatorului de salubritate implementarea unui sistem de colectare separată. Conform legii, se pot instala sisteme de colectare separată pe minimum cinci fracții: hârtie, plastic, metal, sticlă, compost.

Dacă lucrul acesta nu este posibil din motive tehnice, economice ori ce țin de protecția mediului sau a sănătății populației, autoritățile locale pot implementa un sistem de colectare separată a deșeurilor pe minimum două fracții – umedă și uscată – și de sortare în urma căreia să obțină cel puțin cele patru fracții, iar operatorii pun la dispoziția celor care fac solicitarea, atât infrastructura necesară (containere, saci), cât si servicii de colectare, prețul acestora fiind inclus în tarifele percepute de către salubriști asociațiilor de proprietari sau locatari.

Ce poți face tu?

Dacă locuiești la casă sau la bloc și nu ai infrastructura adecvată, poți solicita, individual sau prin asociația de proprietari/locatari, dotarea cu pubele de colectare separată sau saci pe culori.

Iată câțiva pași pe care-i poți face:

  • Afli care este operatorul de salubritate din zona în care locuiești și îi trimiți solicitare să implementeze un sistem de colectare separată, fie că este vorba de pubele separate, fie doar de dotarea cu saci pentru colectare separată.
  • După ce ai rezolvat acest prim pas, dacă locuiești la bloc, poți lipi afișe informative despre cum se face, în mod corect, colectarea separată. Le poți lipi la intrarea în bloc sau chiar la punctul de colectare a deșeurilor.
  • Dacă nu vrei să tipărești pliante, ceea ce ar fi chiar mai bine pentru mediu, trimite pe adresa de email sau pe grupul de whatsapp al asociației o reprezentare vizuală sau un scurt video despre cum se colectează separat deșeurile.
  • Inițiază o asociere cu un ONG de mediu, care împreună cu operatorul de salubritate și autoritățile locale să informeze locatarii din zonă despre cum se colectează separat corect.
  • Participă la ședințele asociației de bloc și adu în discuție subiectul colectării separate, punctând faptul că o colectare greșită a deșeurilor poate duce la creșterea taxei pe care fiecare locatar o plătește pentru serviciul de salubritate. Subliniază că fiecare asociație de proprietari poate plăti mai puțin taxa de ridicare a deșeurilor, dacă le colectează separat
  • Dacă locuiești la casă, într-un cartier rezidențial, poți să faci echipă cu vecinii și să deveniți principala sursă de informare pe tema colectării separate. Puteți invita în comunitate ONG-uri în zilele de weekend și, împreună cu voluntari, să ofere informații și să răspundă la întrebările oamenilor.
  • Nu în ultimul rând, o sugestie de a îmbina plăcutul cu utilul: grupurile de inițiativă pot crea o competiții între diferite străzi ale unui cartier de case, astfel încât străzile care au colectat separat cea mai mare cantitate de deșeuri să devină „mici comunități verzi” care să fie promovate ca exemple de bună practică în comunitatea respectivă. Ulterior, acestea se pot adresa unui ONG care să îi includă într-un proiect de mediu, în urma căruia comunitatea respectivă să beneficieze de ”un premiu financiar” pe care să îl folosească tot în comunitate: cumpărarea de pubele de colectare separată de rezervă, crearea unor ”puncte de informare”, amplasate în diferite puncte de interes (parc, loc de joacă pentru copii, spațiu verde)
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri