Ziua Internationala a Marii Negre, sarbatorita de elevii din Rezervatia Delta Dunarii

Ziua Internationala a Marii Negre, cea mai izolata mare fata de oceanul planetar, este sarbatorita in fiecare an pe 31 octombrie.

In 1996, ministrii mediului din cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina- au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) in parteneriat cu Primaria Municipiului Tulcea prin Centrul de Informare si Educatie in Managementul Deseurilor, cu sprijinul Cercului de Voluntariat Sulina, Cercului de cercetasi –marinari Sulina, Cercului de ecologie al Palatului copiilor- filiala Sulina, Bibliotecii Sulina, ONG „Mare Nostrum” vor marca acest eveniment impreuna cu elevi si cadre didactice de la scolile si liceele din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: Murighiol, Sulina, Sf. Gheorghe.

Actiunile vor cuprinde prezentarea semnificatiei evenimentului de mediu si a caracteristicilor Marii Negre, prezentarea pe scurt a proiectelor ARBDD legate de Marea Neagra, atelier de lucru cu activitati interactive. Cunostintele acumulate vor fi evaluate prin chestionare si fise de feed-back.

ARBDD implementeaza trei proiecte in regiunea Marii Negre

La acest moment Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii are in implementare trei proiecte cu activitati derulate in regiunea Marii Negre.

Primul il constituie initiativa Regionala Ramsar pentru zonele umede costiere ale Marii Negre, care are ca scop conservarea si gestionarea durabila a zonelor umede costiere din jurul Marii Negre avand in vedere ca acestea includ o mare varietate de habitate, cu specii de plante si animale de importanta nationala si internationala.

Initiativa urmareste catalizarea conservarii si dezvoltarii durabile a acestor zone umede prin stimularea si coordonarea cooperarii in regiune.

Cel de-al doilea proiect, UPGRADE Black Sea Scientific Network din cadrul programului Seventh Framework Programme, reuneste 49 de parteneri din tarile de la Marea Neagra: Ucraina (9), Rusia (8), Turcia (7), Romania (3 inclusiv ARBDD), Bulgaria (6), Georgia (6), impreuna cu 6 parteneri din statele membre UE, un partener din Statele Asociate si 3 organizatii internationale.

Proiectul are ca scop infiintarea unei Retele stiintifice la Marea Neagra a institutelor de cercetare, de mediu si socio-economice, universitati si ONG-uri din tarile cu deschidere la Marea Neagra si dezvoltarea unei infrastructuri virtuale de date si informatii care va fi alimentata si mentinuta de aceste organizatii pentru a imbunatati identificarea, accesul, schimbul, indicatiile de calitate si utilizarea datelor si a informatiilor despre Marea Neagra.

„Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii sectorului pontic din RBDD prin constientizare, informare, vizitare” (RBDD-CIV) proiect finantat din Programul POS Mediu aflat in implementare. Obiectivul general este imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii sectorului pontic al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prin crearea unor conditii optime de informare si vizitare, care sa satisfaca localnicii si vizitatorii atat din punct de vedere educativ cat si recreational si sa contribuie la minimizarea impactului negativ al acestora asupra naturii.

Romania, depozitarul Conventia pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii

Conventia pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii a fost semnata la Bucuresti, dupa sase ani de negocieri, in luna aprilie 1992, de reprezentantii Romaniei, Bulgariei, Georgiei, Federatiei Ruse, Turciei si Ucrainei (care sunt Parti la Conventie). Depozitarul Conventiei este Romania. Conventia pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii a fost ratificata de tara noastra prin Legea nr. 98/1992.

In luna octombrie 1996, in cadrul Comisiei pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii, s-a convenit implementarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii. Documentul a fost conceput in spiritul Declaratiei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21.

Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra impotriva poluarii.

Foto: openwalls.com, en.wikipedia.org, photos.crimea-photo.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri