ZIUA: Harababura la Garda de Mediu

Activitatea Garzii Nationale de Mediu (GNM) a fost blocata de Legea 235/2008, prin care Parlamentul Romaniei respinge, pe buna dreptate, Ordonanta 107/2007 a Guvernului Tariceanu, privind organizarea GNM.

Desfiintarea activitatii de control in domeniul mediului s-a produs din cauza manevrelor conducerii Garzii de Mediu si ale Ministerului Mediului care s-au incurcat in propriul hatis legislativ.

Povestea, demna de bancurile cu prosti, ar fi chiar hazlie, daca nu am pune la socoteala consecintele funeste pentru Romania. Infractorii de mediu si marii poluatori industriali isi pot face de cap nestingheriti, iar statul va mai plati sume importante ca despagubiri pentru zecile de functionari concediati abuziv si care au intentat procese Garzii de Mediu.

Fostul comisar general al Garzii de Mediu, Octavian Popa, absolvent la varsta de 37 ani al Facultatii de Istorie si Filosofie, fara nicio experienta profesionala in afara functiilor politice, de gen viceprimar sau consilier parlamentar, a fost numit in functie dupa eliminarea pedelistilor din guvern.

Epurari politice

Pentru a epura politic institutia, Popa s-a gandit sa schimbe organigrama, iar pentru noile functii sa organizeze concursuri cu castigatori cunoscuti dinainte. In consecinta, Popa a promovat HG 1224, prin care Garda se organiza pe judete, nu pe regiuni, ca pana atunci. Pentru ca OUG 17/2005 prevede organizarea pe euroregiuni de dezvoltare, Ministerul Justitiei a refuzat sa dea aviz favorabil acestei hotarari.

Pentru a rezolva problema, Guvernul Tariceanu a luat masura ilegala de a adopta simultan ordonanta care modifica OG 17/2005, ce interzicea organizarea pe judete, precum si hotararea lui Popa. Normal era sa se publice mai intai ordonanta in Monitorul Oficial si numai pe aceasta baza legala sa se adopte hotararea de guvern. Mai rau, HG 1224 este de "organizare", desi Garda existand mai demult, trebuia un HG de "reorganizare". Din aceasta cauza, procesele verbale din anexa HG, pe care scria "reorganizare" au devenit nule.

In plus, prin in­calcarea legii care prevede depu­nerea contestatiilor la instanta, HG prevedea depunerea lor la Garda de Mediu, ceea ce putea a coruptie institutionala de la o posta. Pentru a drege busuiocul, Guvernul a dat inca o HG, de schimbare a schimbarii, din "organizare" in "reorganizare". Pentru ha­rababura creata, Popa a fost demis chiar de ziua mediului, 5.08.2008, si inlocuit cu Gheorghe Rusu, un apropiat al premierului.

Parlamentul darama combinatiile

Ordonanta buclucasa a ajuns, conform legii, la Parlament, care a respins-o prin legea 235. Asadar, toate zbaterile au fost inutile. Garda ramane organizata pe regiuni, iar fosti salariati ar trebui repusi in drepturi. Rusu ezita sa puna in vigoare legea, ceea ce frizeaza abuzul in serviciu. Pentru a mai castiga timp, el spera in adoptarea unei ordonante de suspendare a legii, dupa modelul amanarii legii salarizarii profesorilor.

Pentru ca harababura sa fie completa, se desfiinteaza Agentia de produse chimice periculoase, o parte din atributii fiind preluate de GNM. Cu aceasta ocazie, Ministerul Mediului promoveaza HG 1238, care spune ca normele privind activitatea de control se reglementeaza prin ordin de ministru. Asadar, vechile norme sunt abrogate, iar cele noi nu sunt emise. Orice control de mediu este in prezent ilegal.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri