Garda Nationala de Mediu (GNM) si-a suspendat activitatea din 25.11.2008, conform unei scrisori prezentata presei de Sulfina Barbu (foto), fostul ministru al Mediului, si Silvian Ionescu, fostul comisar general al GNM, in cadrul unei conferinte de presa.
Scrisoarea, atribuita lui Gheorghe Rusu, actualul comisar general al GNM, este adresata ministrului Mediului, Attila Korodi. El este informat pe aceasta cale ca GNM si-a suspendat activitatea din 25.11.2008 si i se cere sa adopte un act normativ care sa suspende o lege votata de Parlament, L 235/2008. Marii poluatori industriali care trebuiau sa cheltuie zeci de milioane de euro pentru filtre si alte masuri de conformare din Tratatul de Aderare al Romaniei la UE sunt fericiti.
Rusu instiga la incalcarea legii
GNM a fost bagata in belea de fostul comisar general Octavian Popa. Acesta a declansat un lant de acte normative, HG si OG, cu scopul de a schimba organigrama Garzii si a scoate la concurs posturile celor indezirabili, pentru a-i putea astfel elimina. OUG 107/2007 i-a dat satisfactie, organizarea pe regiuni a fost inlocuita cu cea pe judete, iar indezirabilii au fost inlaturati. Acestia au dat in judecata GNM si au mari sanse sa castige.
Problema este ca Ordonanta lui Popa (intre timp inlocuit cu Gheorghe Rusu), este ca Parlamentul a demolat intreaga constructie prin adoptarea Legii 235/2008 de respingere a Ordonantei buclucase.
Garda la penal
Demersul lui Rusu urmareste sa castige timp, pentru a nu pune in aplicare legea, care il obliga pe cale de consecinta sa readuca GNM la stadiul de dinainte de aventurile legislative.
Silvian Ionescu a declarat ca atitudinea lui Gheorghe Rusu ar putea fi incadrata penal, pentru ca instiga la nerespecatarea legii. Pe de alta parte, semnarea statelor de salarii pentru o organigrama si un stat de functiuni devenite ilegale prin L 235/2008 are, de asemenea, caracter penal.
Ionescu a apreciat ca Guvernul Tariceanu, pe ultima suta de metri, intentioneaza sa sfideze Parlamentul prin suspendarea anticonstitutionala a unei legi, dupa modelul Legii salarizarii profesorilor. El a apreciat ca aberanta si nemaiintalnita in lumea civilizata cererea de suspendare a activitatii unei institutii a statului. Potrivit lui Silvian Ionescu, solutia legala este de revenire a organizarii Garzii pe euroregiuni, la fel ca inainte de scandalul legislativ, pentru ca asa prevad directivele europene si Parlamentul Romaniei.
Sulfina Barbu, care a sustinut punctul de vedere al lui Ionescu, a declarat ca protectia mediului se face prin fapte, nu prin sforarii juridice si s-a laudat cu actiunea sa, "copacul de hartie", care urmareste incurajarea cetatenilor sa participe la colectarea selectiva a deseurilor.
Korodi ii da flit lui Rusu
Attila Korodi, ministrul Mediului, azvarle cartoful fierbinte pe care Rusu a incercat sa i-l puna in mana si ii raspunde acestuia ca este eronat. In raspunsul ministrului catre Garda de Mediu, se spune, in esenta, ca pretentiile lui Rusu nu au fundament juridic si constitutional, ministrul Mediului cerand revenirea la situatia anterioara, inclusiv in ce priveste statele de salarii si organizarea Garzii. "Fata de cele aratate mai sus, apreciem ca absolut necesar sa actionati in regime de urgenta pentru aprobarea structurii organizatorice detaliate, a statelor de functii si incadrarea personalului GNM", il cearta Korodi pe subalternul sau Rusu, refuzand astfel sa incalce legea pentru a-l acoperi pe acesta.