ZIUA: Fosfo-afacerea secolului

Comisia Nucleara CNCAN da liber intrarii in circuitul imobiliar a batalurilor cu fosfogips. Fosfogipsul este un deseu radioactiv care, la depasirea unor limite prestabilite, poate afecta sanatatea oamenilor.

In 2007, o echipa a Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) se deplasa la Combinatul Marway Fertilchim (fost CICh) din Navodari, judetul Constanta, unde fusese semnalat un camp de radioactivitate sporita pe batalurile cu fosfogips. Din 2007 si pana la finele anului 2008, CNCAN nu a reusit sa dea un verdict oficial privitor la prezenta radioactivitatii pe batal, iar populatia orasului Navodari ramane in asteptare, pentru a afla eventualele riscuri. In acest timp, un document al CNCAN confirma preludiul unei super-afaceri imobiliare.

Pe 13 februarie 2008, CNCAN anunta ca in toamna anului 2007, o echipa de experti s-a deplasat la batalurile de fosfogips ale fostului Combinat de ingrasaminte chimice Navodari, pentru masuratori. Conform versiunii oficiale, la evaluarea buletinelor de analiza a continutului radioactiv din probele de fosfogips (intocmite de SCN Pitesti si ASPJ Constanta), CNCAN identificase "o situatie potentiala de expunere cronica la radiatii", dupa ce, in vara anului 2007, fusesera masurate "un continut de uraniu 238 de 10 ori mai mare decat nivelul lui la sol si unul de radiu de 12 ori mare".

Povestea vorbei la Navodari

"Deoarece analizele efectuate nu sunt suficiente pentru a concluziona ca prezenta batalurilor de fosfogips in mediu a condus la depasirea limitei de doze suplimentare pentru populatie, stabilita prin Normele Fundamentale de Securitate Radiologica, precum si faptul ca batalurile sunt rezultate in urma unor activitati incheiate, despre care se cunoaste ca pot prezenta un risc radiologic asociat cu fluxul tehnologic de fabricare a ingrasamintelor chimice prin tratarea rocii fosfatice, CNCAN a identificat o situatie potentiala de expunere cronica la radiatii ca urmare a unor activitati din trecut", declarau reprezentantii CNCAN la vremea respectiva.

Altfel spus, la Navodari fusese semnalat (fapt sustinut si de Autoritatea de Sanatate Publica locala) un risc potential de radioactivitate care putea punea in pericol sanatatea populatiei din zona. S-a declansat "alarma" pe batal, iar CNCAN a dispus unele masuri, care trebuia indeplinite de proprietarul batalului, Marway Fertilchim: ingradirea, avertizarea, izolarea zonei pana la remedierea situatiei. O saptamana mai tarziu, reprezentantii Fertilchim se aratau dispusi sa "sape santuri in jurul batalurilor", aratandu-si temerea ca "daca s-ar imprejmui zona cu gard de beton, acest gard va fi furat".

In plus, patronii Marway se lamentau ca "eco­logizarea costa foarte mult, la fel ca si analizele de securitate radiologica si nu sintem dispusi sa facem investitiile", adaugand ca"nu este vina noastra ca aceste bataluri de fosfogips se afla acoloě. Practic, se sugera ca vinovat de situatie era statul comunist, care inaugurase Combinatul de ingrasaminte Chimice in 1954.

Doi ani, pentru o analiza

Pe 13 noiembrie 2008, CNCAN recunostea intr-un raspuns oficial catre ziarul ZIUA ca investigatia de la Navodari nu a avansat deloc. "Analiza de securitate radiologica a batalurilor de fosfogips solicitata se afla in curs de finalizare. Probele necesare pentru finalizarea acestei analize au fost prelevate si se afla in prezent in curs de masurare intr-un laborator acreditat. Aceasta analiza de securitate radiologica, care este efectuata de catre un expert acreditat in radioprotectie, contractat de SC Marway Fertilchim SA in acest sens, va fi transmisa la CNCAN in vederea stabilirii masurilor de remediere, in cazul in care acestea sunt necesare", sustinea presedintele Vajda Borbala.

In primul rand, devenea greu de inteles de ce expertul acreditat in radioprotectie nu a fost contractat de CNCAN, pentru eliminarea suspiciunilor referitoare la independenta raportului. Nu este neobisnuit in Romania contemporana, ca un expert platit din banii unei firme "controlate" sa aiba "reticente" in a anunta ca in curtea "controlatului" se afla un dezastru ecologic. In plus, faptul ca unei Comisii Nucleare ii sunt necesari aproape doi ani pentru analiza unei galeti de carbune din halda Fertilchim, ridica mari semne de intrebare asupra profesionalismului sau.

CNCAN a confirmat oficial pentru ZIUA ca SC Marway Fertilchim SA ar fi luat masurile dispuse pentru asigurarea batalurilor de fosfogips detinute, dar este evident ca birocratii au incropit raspunsuri fara verificari pe teren, odata ce primarul din Navodari, Nicolae Matei, a declarat pentru ZIUA ca societatea Marway nu s-a achitat de obligatii: "Nu s-a facut nimic acolo, iar eu nu dau autorizatie de constructie pentru cazul cand Fertilchim vrea sa faca acolo un depozit de deseuri", ne-a declarat Matei. Din investigatiile ziarului ZIUA a rezultat ca extinderea fara plan urbanistic a orasului Navodari a inghitit practic, zona-tampon a Combinatului si a adus zonele locuite pana la mica distanta de batalurile cu fosfogips, provocand, totdata, distrugerea firavei perdele forestiere.

Cu casa langa fosfogips

"Tot cartierul de la calea ferata, peste drum de bataluri, este construit inca din vremea fostului primar Ion Dobre, din 1996, fara autorizatii de constructie. Cartierul a fost bransat ilegal la reteaua electrica de firme particulare, dupa principiul "Platesti si facem actele la anul!". Cea mai importanta firma de electricitate era a unuia, Meiros! Autorizatiile le-au luat oamenii de la Primarie incepand cu 2007, dar casele fusesera ridicate, deja, de 10-11 ani. Datorita invartelilor cu terenuri ale unor functionari ai Primariei, casele din marginea orasului au ajuns pana aproape de Combinat, incalcandu-se zona de protectie!", ne-a declarat o sursa locala. Intr-un judet, Constanta, unde DNA este acuzat ca finalizeaza doar 2-3 dosare de coruptie pe an, nici nu-i de mirare ca la Navodari s-a ajuns in aceasta situatie.

Stimulent imobiliar?

Un document aflat in posesia ZIUA, emis de CNCAN pe 4 feb. 2008 si adresat autoritatilor locale din Constanta, mentioneaza halucinant, sub semnatura lui Vilmos Zsombori: "Referitor la folosirea fosfogipsului, va aducem la cunostinta ca introducerea in circuitul economic, in vederea consumului sau utilizarii de catre populatie, a produselor care contin materiale radioactive, se autorizeaza de catre Ministerul Sanatatii Publice". Altfel spus, documentul confirma ca fosfogipsul poate fi transformat intr-o afacere de sute de milioane de euro, cu aprobare de la Ministerul Sanatatii Publice. Mecanismul ar fi simplu: muntii de fosfogips radioactiv sunt comercializati catre diversi particulari (sau chiar Primarii), iar terenurile astfel curatate sunt introduse in circuitul imobiliar.

La acest capitol, Romania sta bine: a mostenit din "epoca Ceausescu" cel putin 5 combinate de ingrasaminte chimice, care au bataluri ca la Navodari- cel mai bun exemplu fiind Combinatul Sofert, cu 15 hectare de teren langa Bacau. Se cunoaste ca in Romania, din ignoranta sau sete de inavutire rapida, unii "intreprinzatori" au propus folosirea fosfogipsului in agricultura, constructii sau chiar asfaltare de strazi.

"Contaminarea radioactiva poate fi provocata in mod neintentionat de activitati umane care implica procese in care se pot concentra in mod natural materiale radioactive (NORM), in zone/regiuni care nu sunt controlate de catre autoritatile de reglementare, putand atinge nivele care sa depaseasca concentratiile-limita stabilite. Printre aceste activitati se numara mineritul clasic si procesarea minereurilor (cum ar fi exploatarea minereului de cupru, productia de fosfogips sau exploatarea de nisipuri minerale)", mentioneaza in acest sens, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) intr-un raport din 2004.

Halde radioactive

Fosfogipsul este un produs secundar rezultat in urma prelucrarii minereului de fosfat cu ajutorul acidului sulfuric pentru obtinerea ingrasamintelor. Fosfogipsul este radioactiv datorita prezentei naturale a uraniului si radiului si rezulta in cantitati mari, fiind stocat in depozite (halde). In Statele Unite, de exemplu, exista peste

1 miliard de tone de fosfogips, depozitate in 25 de depozite din statul Florida. Oamenii de stiinta sustin ca radioactivitatea care depaseste
anumite limite poate provoca malformatii
sau cancere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri