In aceasta perioada, la nivelul Uniunii Europene, dar si la nivelul tarii noastre si in Parlamentul Romaniei, se duce un adevarat razboi intre partizanii cultivarii OMG-urilor (organisme modificate genetic) si cei care sunt impotriva acestor organisme. De fapt, razboiul a inceput cu vreo 10 ani in urma in UE, iar la noi in tara, cu mult mai tarziu. Deocamdata invingatori par a fi dusmanii OMG-urilor. In timp ce potrivnicii sustin ca, in timp, prin consumare, aceste organisme distrug creierul, ficatul, rinichii omului si produc cancer, sustinatorii spun ca aceste teorii sunt false, iar OMG-urile sunt foarte bune pentru consumul uman. Situatia este paradoxala, fiindca in UE, deci si in tara noastra, este interzisa cultivarea OMG-urilor, dar cu toate acestea, piata este plina de produse care contin OMG-uri (soia, porumb, cartofi etc.), dar importate in primul rand din America de Sud – Brazilia si Argentina.
Razboi intre producatorii de erbicide si cei de seminte?
Senatorul Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, a declarat ca deocamdata nu exista un verdict stiintific clar privitor la existenta sau nu a pericolului OMG-urilor fata de sanatatea umana. "Sunt tot felul de speculatii pe acest aspect, dar pana acum, nimeni nu s-a exprimat ferm: cum dauneaza sau de ce dauneaza sanatati umane. Am mai spus-o si o repet, probabil asistam la un razboi intre producatorii de seminte si cei de pesticide si erbicide. UE nu accepta cultivarea OMG-urilor pe teritoriul ei, ci numai la furajarea animalelor. Ca o consecinta, prin tratatul de aderare, nici noi nu avem voie sa cultivam", a declarat Sarbu. Situatia paradoxala nu se opreste aici. Senatul Romaniei dezbate o ordonanta de urgenta, care va reglementa si chiar va aproba cultivarea OMG-urilor pe teritoriul Romaniei, tara membra UE. "Parlamentul Romaniei are in dezbatere ordonanta de urgenta privind cultivarea organismelor modificate genetic, acum e in Senat si va intra la Camera Deputatilor si va fi analizata de Comisia de Administratie si Comisia de Agricultura", a declarat deputatul Valeriu Tabara, alt fost ministru al Agriculturii, si vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul Romaniei.
Astazi se dezbate
Cum Tabara este sustinatorul cultivarii si consumului OMG-urilor, a pus la dispozitia colegilor de la Comisa de Agricultura din Senatul Romaniei toata documentatia privind OMG-urile. "Eu dispun de aceasta documentatie si pentru ca lucrez de peste 30 de ani in ameliorarea aplicata a plantelor. Legea care se dezbate in parlament este foarte corecta si tine seama de bazele stiintifice din domeniu, pentru ca acest razboi aruncat pe piata, inclusiv cu scandalul privitor la painea de la Carrefour, privitor la soia sau porumbul modificat genetic, este de prost gust. Ordonanta reglementeaza modul de cultivare fara restrictiile artificiale si tine seama de argumentele stiintifice, nu de argumentele de spectacol si de scandal. Romania este singura tara care poate cultiva soia, iar 90% din soia adusa in Europa si aflata in sistemul de consum este modificata genetic. Anul trecut, in Timis, a fost multa soia si buna, peste 20.000 de hectare", a spus Tabara. Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, a declarat ca aceasta ordonanta va fi analizata astazi de Consiliul Consultativ din care face parte. De asemenea, se vor analiza toate ordonantele si programele privitoare la agricultura, precum si stadiul in care se afla APIA, vis-a-vis de atentionarea Uniunii Europene. In 2007, porumbul modificat genetic in tara noastra este cultivat pe 332,5 ha. In judetul Timis, sunt 0,5 ha pentru testare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Vest