Ziua de Constanta: Romania si Ucraina au reluat discutiile privind canalul Bastroe si ar putea ajunge la o intelegere

Romania si Ucraina au reluat discutiile privind canalul Bastroe si s-ar putea ajunge la o intelegere, cele doua parti intentionand sa semneze anul viitor un acord bilateral privind protectia mediului si dezvoltarii durabile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Ana Lucia Varga, a declarat, vineri, in timpul unei vizite in judetul Alba, ca reprezentantii celor doua state s-au intalnit in aceasta saptamana in cadrul unei comisii mixte de mediu si au stabilit sa urgenteze negocierile privind acordul bilateral pentru protectia mediului si dezvoltarea durabila, existand dorinta ca actul sa se parafeze anul viitor.

"Am gasit din partea Ucrainei disponibilitate in a urgenta negocierile acestui acord si de a-l semna anul viitor. Am stabilit de comun acord ca in cazul unor poluari accidentale partile sa se anunte reciproc pana la semnarea acestui acord", a spus Varga.

Ea a afirmat ca aceste angajamente sunt foarte importante deoarece Ucraina a avut in ultima perioada poluari accidentale in aer.

Potrivit sursei citate, reprezentantii celor doua state au abordat si problema Bastroe, partea romana cerand sa nu se realizeze nici un fel de lucrari pe canal pana la finalizarea procedurilor privind Conventia de la Espoo.

Ana Lucia Varga a afirmat ca in ultima perioada se constata din partea Ucrainei o "oarecare schimbare de atitudine", iar semnarea unui acord pe mediu ar insemna si un pas in rezolvarea problemelor create de canalul Bastroe deoarece un astfel de act ar cuprinde si o monitorizare a lucrarilor hidrotehnice.

"Partea ucraineana a dat asigurari ca nu va face aceste lucrari, dar nu a spus-o in mod expres. Declaratia lor mi s-a parut usor rezervata si trebuie sa fim in continuare vigilenti si atenti pentru zona Bastroe", a mai spus Lucia Varga.

Ea a adaugat ca Romania va monitoriza cu atentie situatia creata de canalul Bastroe si chiar a inceput realizarea unui studiu complex prin care se va stabili daca lucrarile respective afecteaza calitatea apei sau biodiversitatea din Delta Dunarii. Varga a tinut sa precizeze ca Romania, ca tara europeana, nu va intarzia sa faca plangere la forurile abilitate de fiecare data cand va constata ca se incalca conventiile internationale prin realizarea acestor lucrari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri