Ziua de Constanta: Guvernatorul Deltei, retinut in privinta pescuitului industrial

Motivatia guvernatorului RBDD, Grigore Baboianu, s-a rezumat la lipsa cunostintelor referitoare la definitia termenului de „pescuit piscicol". Acesta a mai venit si cu propunerea incredintarii catre populatia locala a dreptului de valorificare a resurselor din Delta

Dupa ce ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, vinerea trecuta, la Constanta, ca „povestea cu pescuitul industrial se va termina", la inceputul acestei saptamani, Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a refuzat sa se pronunte concret in acest sens. Inca din 2008, problema legata de pescuitul din Delta Dunarii a constituit tema unor dezbateri publice, in cadrul carora actualul guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a sustinut ideea ca resursa piscicola trebuie valorificata nemijlocit, prin incredintare directa catre asociatiile de pescari. La acel moment, ideea a ramas la stadiul de propunere, fara ca, ulterior, sa se concretizeze intr-un act normativ.

La intalnirea pe care ministrul Mediului, Nemirschi, a avut-o, vineri, cu asociatiile patronale din turism, problematica reprezentata de pescuitul industrial a fost foarte serios luata in calcul. Nemirschi a declarat ca, in maximum doua-trei saptamani, va fi emisa o ordonanta de urgenta, in sensul interzicerii pescuitului industrial in Delta Dunarii. De cealalta parte, guvernatorul Deltei a refuzat sa se pronunte in ceea ce priveste intentia declarata a ministrului.
 
„Nu stiu ce inseamna pescuit industrial. Stiu ca in Delta exista pescuit comercial, iar toate aceste tipuri sunt reglementate de legile in vigoare. Nu stiu care din cele patru categorii de pescuit este vizata prin interzicerea pescuitului industrial si nu pot sa imi fac un punct de vedere, cat timp nu se defineste aceasta notiune", a declarat acesta pentru Agerpres.

Resursele Deltei, date populatiei locale

Pentru perioada urmatoare, Grigore Baboianu intentioneaza sa propuna din nou incredintarea directa a dreptului de valorificare a resurselor din Delta populatiei locale. Aceasta intentie de modificare a Ordonantei nr. 23 din 2008, privind pescuitul, fondul piscicol si acvacultura, are la baza aplicarea prevederilor care definesc statutul Deltei Dunarii de Rezervatie a Biosferei.

„Intr-o rezervatie a biosferei, valorificarea resurselor trebuie sa se faca nemijlocit de populatia locala si in beneficiul acesteia, astfel incat sa se poata consolida o relatie reciproc avantajoasa intre administratorul rezervatiei si populatia locala". Baboianu vede astfel ca singura solutie in acest sens incredintarea directa catre populatie a dreptului de valorificare a resurselor. Acesta a mai declarat, de asemenea, ca aceasta solutie vine in conditiile in care este absolut necesara aplicarea conceptelor pe care tara noastra le-a agreat prin semnarea tratatelor internationale.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri