Asociatia Recolamp a colectat, in primele doua luni ale anului, circa 2,4 tone de deseuri provenite din surse de iluminat, informeaza un comunicat al asociatiei.
Compania de colectare a acestor categorii de deseuri a fost demarata la inceputul anului, iar primele companii in incinta carora se afla deja containere specializate pentru colectarea selectiva a surselor de iluminat sunt Hidroelectrica, Oltchim si Uzinele Grupului Dacia Pitesti.
La aceasta prima campanie, la nivel national, sunt asteptate sa participe toate companiile mari consumatoare de surse de iluminat, alaturi de societatile de intretinere a retelelor de iluminat si municipalitatile locale.
Toate informatiile legate de procesul national de colectare si reciclare gratuita a surselor de iluminat uzate pot fi obtinute apeland gratuit TelVerde 0800.888.666. Tot la acest numar, companiile interesate pot solicita dotarea gratuita cu containere metalice destinate colectarii surselor de iluminat uzate. Dupa ce acestea se vor umple, deseurile vor fi ridicate, tot in mod gratuit, de Recolamp, in vederea reciclarii lor.
Pana in prezent, au fost produse si sunt operationale un numar de 100 de containere, urmand ca pana la sfarsitul lui 2008 Recolamp sa puna la dispozitia consumatorilor peste 1.000 de astfel de recipienti de uz industrial (un tip pentru colectarea tuburilor de neon si cel de al doilea pentru colectarea becurilor economice si a celor destinate iluminatului industrial). De asemenea, vor fi produse containere destinate colectarii de la populatie ce vor fi disponibile in diferite locatii din intreaga tara.
Recolamp numara peste 65 de producatori, importatori si distribuitori care pun pe piata surse de iluminat, iar procesul de inscriere este in plina desfasurare.
Uniunea Europeana intentioneaza, prin intermediul Directivei 2002/96/CE, sa previna generarea de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) si sa promoveze refolosirea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora. Conform reglementarilor europene, preluate de legislatia romaneasca, este interzisa abandonarea, inlaturarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor. Producatorii de surse de iluminat sunt responsabili sa organizeze si sa finanteze colectarea si reciclarea lampilor uzate.
Philips Romania, Osram Romania, GE Hungary ZRT si Narva SRL au pus, in septembrie 207, in Romania, bazele Recolamp, asociatie non-profit ce are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea a deseurilor provenite din surse de iluminat uzate.
Recolamp este entitatea autorizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta