Ziua de Cluj: Verde pentru parcul eolian din Marisel

Parcul eolian proiectat la Marisel va fi rentabil, conform raportului pe care Primaria din comuna l-a primit de la o echipa de specialisti din Dusseldorf. Partenerul administratiei din Marisel, societatea Ramina Eol, va construi un turn cu o antena de 80 de metri, care va masura puterea vantului timp de 20 de luni. Abia pe urma vor fi construite cele 18 turbine eoliene. Intreaga investitie a fost estimata la circa 60 de milioane de euro.
Primarul din Marisel, Ioan Maris, a declarat ieri ca raportul privind investitia de peste 60 de milioane de euro intr-un parc eolian este favorabil proiectului.

„Am primit informatiile pe care le asteptam. Acestea atesta ca, in proportie de peste 70%, parcul eolian de la Marisel poate deveni rentabil”, a sustinut Maris. Suprafata de teren pe care se va amplasa parcul eolian cu 18 turbine masoara 100 de hectare.

Primaria s-a asociat cu Ramina Eol in vederea realizarii acestei investitii, iar societatea s-a angajat sa plateasca administratiei locale 11% din profitul anual cumulat, dar nu mai putin de 204.000 de euro. „Pentru inceput, societatea Ramina Eol va investi circa 300.000 de euro intr-un turn cu antena, de 80 de metri. Acesta va fi pastrat timp de aproximativ 20 de luni, pentru a masura puterea vantului. De abia dupa aceea se va trece la constructia celor 18 turbine eoliene”, a mai explicat primarul.

Primul studiu privind realizarea acestei investitii a fost realizat la Dusseldorf, de o echipa de specialisti care au preluat date prin intermediul satelitilor meteorologici. inca de la semnarea parteneriatului cu Primaria, reprezentantii Ramina Eol (societate sprijinita de compania germana E.ON Energie, parte a grupul E.ON – n. red.) au anuntat ca vor sa-si dezvolte investitia, mai ales ca Primaria din Marisel mai dispune de teren in zona platformei pe care se vor amplasa turbinele.

Terenul se afla la altitudinea de 1.230 de metri, cea mai inalta zona din Europa in cazul unor astfel de investitii. Parcul de la Marisel va avea o putere energetica de 45 de megawati (2,5 megawati pe fiecare turbina – n. red.).

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri