Presedintele Consiliului Judesean, AlinTise, spune ca doua comune, Aghires si Feleacu, ar putea sa ofere teren pentru depozitul ecologic, proiect de care sunt interesate sase societati din Portugalia.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Alin Tise, a declarat ca, deocamdata, institutia nu are un teren pentru amenajarea depozitului regional de deseuri. Acesta a adaugat ca a cerut oferte de la mai multe primarii din vecinatatea municipiului si ca a primit semne pozitive de la Aghires si Feleacu.
Forul judetean nu a gasit inca un nou amplasament dupa ce a pierdut sprijinul Primariei Chinteni, insa o va face in urmatoarea perioada deoarece, sustine Tise, proiectul este in grafic.
„Suntem in termen cu depozitul regional. Exista masterplan-ul si urmeaza sa se elaboreze studiul de fezabilitate. De noi depinde doar nominalizarea unei alte locatii unde sa se amenajeze depozitul regional pentru deseuri. Nu stiu care este data limita pentru finalizarea studiului de fezabilitate, pentru ca aceasta depinde de consultantii pe care Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile i-a angajat”, a explicat ieri Tise.
Acesta a precizat ca, dupa retragerea sprijinului din partea Primariei Chinteni pentru amplasarea depozitului in satul Padureni, Consiliul Judetean a cerut mai multor primarii din apropierea municipiului Cluj-Napoca oferte de terenuri pentru depozitul de deseuri.
„Ne-am dori ca acesta sa fie cat mai aproape de municipiul Cluj-Napoca, pentru ca aceasta este cea mai aglomerata zona a judetului. Noi am trimis solicitari catre mai multe primarii ale comunelor invecinate. Cei din Aghires ne-au confirmat ca au amplasament. Nici pe cei din Feleacu nu cred ca ii deranjeaza sa ne dea teren pentru depozitul ecologic. Urmeaza sa luam o decizie”, a adaugat Tise.
Presedintele CJ a atras atentia ca, pentru moment, se urmeaza pasii legali vizavi de managementul integrat al deseurilor la Cluj. intr-adevar, in sedinta de astazi, consilierii judeteni vor aproba componenta Comisiei pentru coordonarea activitatilor in vederea realizarii managementului integrat al deseurilor din Cluj.
„Rolul acestei comisii este, oricum, unul consultativ, insa, avand in vedere ca s-a schimbat componenta Consiliului Judetean, trebuie sa avem o noua comisie”, a mentionat Tise.
Proiectul de hotarare in acest sens stipuleaza ca respectiva comisie este interfata intre grupul de firme Kocks – Enviroplan – Epem – Romair Consulting, consultanti angajati de Ministerul Mediului pentru pregatirea proiectului de management al deseurilor din Cluj, si autoritatile judetene. De asemenea, comisia trebuie sa dezbata principalele elemente din masterplan-ul pentru deseuri.
Asocierea dintre Primaria Chinteni si administratia judeteana pentru terenul de 15 hectare din satul Padureni, pe care urma sa se realizeze centrul regional de deseuri, s-a anulat, desi acest proiect era intr-o faza destul de avansata. Ministerul Mediului aprobase finantarea pentru demararea proiectului (circa 40 de milioane de euro, prin programul ISPA), iar administratia judeteana comandase masuratorile topografice.
Dupa alegeri, primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a anuntat ca terenul din Padureni ar fi revendicat de o parohie ortodoxa si ca centrul de deseuri nu se mai poate realiza acolo.
Reporterii ZIUA de Cluj au vorbit saptamana trecuta cu mai multi primari din judet, care nu s-au aratat incantati de ideea ca deseurile din intreg judetul sa fie depozitate pe teritoriile pe care le „pastoresc”.
„Am primit o invitatie de la Consiliul Judetean. E, de fapt, un acord de principiu. in ce ma priveste, pot sa spun ca, in nici un caz si cu nici o conditie, nu voi accepta si nu voi permite ca acest depozit sa fie adus la Feleacu. Nici nu se pune problema, doar peste cadavrul meu…”, a spus primarul din Feleacu, Nicolae Balea, care nu a negat ca are terenuri disponibile.
intr-adevar, presedintele CJ a admis ca aceasta este o chestiune delicata, insa a atras atentia ca noul depozit regional nu se poate compara cu o groapa de gunoi, motiv pentru care este optimist ca forul judetean va gasi un teren.
„Unii primari sunt, intr-adevar, reticenti cand vine vorba despre aducerea deseurilor pe teritoriul comunelor. Depozitul insa va fi ultima etapa in colectarea desurilor, mai intai vor functiona rampele de transfer unde se vor selecta PET-urile si celelalte componente, apoi ce nu va putea fi triat va ajunge la depozitul regional. Nu se poate compara cu groapa de la Pata Rat”, a conchis Tise.
De cealalta parte, surse din domeniul consultantei imobiliare ne-au informat ca sase firme din Portugalia ar intentiona sa depuna la Consiliul Judetean documentatii pentru colaborarea in problema depozitului regional de deseuri.
Aceasta, in conditiile in care, deocamdata, forul judetean are la activ peste patru ani in care nu a reusit sa clarifice problema depozitului ecologic regional pentru deseurile din judet . „Sunt firme specializate care au colaborari si cu cele interesate de proiectul stadionului”, ne-au confirmat aceleasi surse.
Pentru mai multe informatii viziteaza ZIUA de Cluj