Brazii uscati vor fi taiati, iar cele doua peluze cu iarba si flori vor fi pavate. Doar zona verde ce inconjoara Catedrala Sf. Mihail nu pare ca va fi afectata de modernizarea Pietei Unirii.
Oficialii Primariei Cluj-Napoca au declarat ca vegetatia din jurul Catedralei Sf. Mihail nu va fi afectata de proiectul de modernizare a Pietei Unirii. in plansele realizate de Planwerk, societatea care s-a ocupat de proiectul zonelor pietonale Eroilor si Unirii, apar desfiintate doar cele doua peluze cu iarba si flori. Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj spun ca ar mai trebui organizata o dezbatere publica sau macar trecute in revista avantajele desfiintarii celor doua arii de verdeata din centrul orasului.
Primarul interimar Sorin Apostu a declarat pentru ZIUA de CLUJ ca scuarul verde din jurul bisericii Sf. Mihail din Piata Unirii nu va fi afectat de proiectul de pavare a pietei, licitat anul acesta de municipalitate. “Acel teren verde din jurul bisericii nu apartine municipalitatii. Primaria nu o sa poata face niciodata ceva pe acel teren pentru ca e in zona de protectie a monumentului Catedrala Sf. Mihail. in PUG, acea zona e zona verde, exista o lege, la ora actuala, prin care nu putem distruge zone verzi”, a explicat oficialul Primariei.
Acesta a adaugat ca proiectul zonei pietonale Unirii, elaborat de Planwerk, nu prevede dalarea pietei pana la baza bisericii. “Legat de acei arbori, s-a facut o inventariere si s-a ajuns la concluzia ca cei care sunt uscati si impiedica iluminarea monumentului istoric, asa cum am demonstrat ca am facut-o cu Teatrul National si cu Catedrala ortodoxa, vor fi scosi si va ramane arboret, pentru ca nu ai voie sa plantezi arbori care obtureaza privirea. Dar nu toti brazii de acolo vor fi sacrificati. Am ajuns la o concluzie. Dupa discutii, au vazut ce inseamna iluminatul arhitectural si doresc un astfel de iluminat, care sa puna in valoare obiectivul din centrul orasului. Acel parc din jurul Catedralei ramane asa cum este el”, a mentionat reprezentantul municipalitatii.
Potrivit datelor din proiectul Planwerk, vegetatia din Piata Unirii creeaza, de cele mai multe ori, bariere. “Pachete de conifere dense blocheaza imaginea bisericii sau perspective importante. Rondouri inaccesibile si garduri vii consuma inutil suprafete semnificative ale pietei. O selectie atenta desemneaza arborii ce se pastreaza”, se arata in memoriul elaborat de Planwerk pentru a prezenta proiectul pietonalei Unirii. Respectivul document atesta ca, pe latura vestica (cea cu clubul Diesel – n.red.) vor fi pastrati unii arbori existenti astazi, in functie de pozitie si de forma. “Acestia vor fi completati pentru a alcatui un sir nealiniat. Pe latura estica (cea cu hotelul Melody – n.red.) se propune un sir ritmat de arbori, intrerupt in dreptul palatului Banffy, care permite si configurarea locurilor de repaus in pachete usor accesibile, ce nu blocheaza accesul in piata.
Pe latura nordica (aferenta B-dului 21 Decembrie – n.red.) se propun noi copaci si se pastreaza unii existenti”, se arata in acelasi document. in plus, reprezentantii Planwerk au propus ca in partea de sud a pietei sa se prelungeasca B-dul Eroilor pana la coltul strazii Napoca. in acest segment se propune o zona cu fantani arteziene si arbori, care sa continue linia tematica a apei conturata prin fantanile (inca nefunctionale –n.red.) amplasate pe pietonalul Eroilor. Coordonatorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj, Marian Proorocu, nu a putut sa se pronunte asupra aspectului legal care vizeaza desfiintarea celor doua peluze cu iarba si rondouri cu flori din centrul municipiului.
“Orice bucatica de pajiste are rolul ei, mai ales in peisajul unui oras ca si Cluj-Napoca. Ideea de a micsora spatiile verzi din oras prin interventii ale institutiilor publice nu se prea incurajeaza. Promit ca voi studia acest proiect”, a declarat Proorocu. Acesta a mai spus ca in acest caz se impune o dezbatere, chiar daca proiectul este intr-o faza avansata sau macar trebuie trecute in revista castigurile pentru oras si pentru clujeni.
Pe de alta parte, arhitectul Vasile Mitrea, membru al Registrului Urbanistilor, a afirmat ca in momentul in care s-a discutat, acum trei ani, despre transformarea Pietei Unirii in zona pietonala specialistii au reprosat proiectului faptul ca minimalizeaza zonele verzi din centru. Mitrea a declarat ca, din punct de vedere al efectului benefic asupra microclimatului, doar copacii sunt cei care produc astfel de efecte. “Atunci au fost multe discutii si, chiar daca proiectul s-a aprobat, asta nu inseamna ca nu i se reproseaza si in prezent faptul ca vegetatia nu ocupa o pondere corespunzatoare”, a atras atentia Mitrea.