Ziua de Cluj: Incep lucrarile la parcul eolian EnergoBit

Investitia in unitatea de “energie verde” din judetul Tulcea va costa 40 de milioane de euro si va fi amortizata intr-o perioada de 12 ani, estimeaza conducerea companiei clujene.

Lucrarile la primul parc eolian al clujenilor de la EnergoBit vor debuta in august, unitatea urmand sa produca energie electrica din toamna anului viitor. Parcul va avea o capacitate de 30 MW, iar investitia in valoare de 40 de milioane de euro va fi recuperata intr-o perioada de 12 ani, conform estimarilor.

“Suntem in faza finala de obtinere a avizului de mediu, iar din august urmeaza sa incepem lucrarile la statia de transformare. Amplasarea turbinelor se va face in functie de livrarile de la furnizori, deoarece sunt multe cereri din Romania pentru acest gen de investitii. Am concesionat deja 200 ha la Tulcea, pe 49 de ani. Masuratorile, efectuate pe o perioada de un an, au indicat o viteza medie a vantului de 7,5 metri pe secunda in zona, dar cu vremea nu poti sa stii niciodata, de aceea e bine sa ai surse alternative de energie”, ne-a declarat Stefan Gadola, vicepresedinte al EnergoBit. Acesta estimeaza ca investitia in parcul eolian de 30 MW, in valoare de 40 de milioane de euro, va fi amortizata in 12 ani.

“Finantarea va fi asigurata fie printr-un credit bancar, fie printr-un parteneriat. Avem in fiecare saptamana cate un investitor care ne abordeaza, asa ca nu ne facem probleme ca nu vom putea asigura finantarea. Nu vrem sa vindem afacerea, desi avem propuneri. Energia eoliana este una de viitor si nu este atat de scumpa precum s-a vehiculat in ultima vreme de catre tot felul de neaveniti, pentru ca aceste instalatii au costuri reduse de intretinere”, spune Gadola. Parcul eolian al companiei cehe CEZ de la Fantanele (judetul Constanta) a inceput sa produca energie electrica de o luna, conform conducerii EnergoBit. Pana la finele lui 2010, acesta va avea o capacitate de peste 200 MW, iar dupa montarea tuturor turbinelor puterea instalata va ajunge la 600 MW.

Lucrarile de constructie a proiectului CEZ, demarat initial de Continental Wind Partners (CWP), au debutat in 2008, iar valoarea acestuia se ridica la 1,1 miliarde de euro. Asistenta in constructie si echipamentul necesar sunt asigurate de EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva si Emon. EnergoBit a detasat in zona Dobrogei 120 de angajati, care asigura montarea si service-ul instalatiilor electrice din mai multe parcuri eoliene ale unor companii precum CEZ, OMV-Petrom, CWP, Energias de Portugal sau Monsson Alma.

Compania clujeana este cel mai important furnizor de servicii specializate de inginerie si lucrari electrice in domeniul parcurilor eoliene din Romania. Grupul EnergoBit, care cuprinde 17 societati, are 400 de angajati, dintre care 160 de ingineri. Conducerea grupului a estimat ca in 2010 va ajunge la 430 de angajati. “Solicitarile pentru dezvoltarea de parcuri eoliene in Romania ating o capacitate de 16.000 MW”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, Petru Lificiu.

Statul se bate in proiecte cu privatii

Mai multe proiecte eoliene au fost avansate pentru zona Dobrogei. Printre acestea se numara cele ale Iberdrola – 1.600 MW (2,8 miliarde de euro), CEZ – 600 MW (1,1 miliarde de euro), Enel – 200 MW (360 de milioane de euro), EDP – 228 MW (300 de milioane de euro), OMV-Petrom – 45 MW (100 de milioane de euro), EnergoBit – 30 MW (40 de milioane de euro). Chiar producatorul de stat Electrica si-a manifestat intentia de a crea trei parcuri eoliene cu o capacitate de 150 MW, in judetele Galati si Constanta.

spot_img

Ultimele știri