Candidatul PD-L in Colegiul 1 Senat, fostul Ministru al Educatiei, propune modificarea legislatiei pentru crearea unui nou „plaman verde” al Clujului.
Fost prefect, apoi ministru al Educatiei, actualmente consilier judetean, profesorul universitar Mihail Hardau vorbeste despre decizia de a candida si despre dedesubturile ministeriatului.
A fost decizia dumneavoastra sau ati ajuns la un acord cu partidul ca sa va alegeti acest colegiu pentru candidatura?
A fost decizia mea, categoric. Stau in cartier de 30 de ani. Acum 30 de ani, cartierul, ca dimensiune, era cam la jumatate. Am intrat intr-un bloc nou, intr-un apartament gol, cu doua bagaje pline cu sperante.
Si, de fapt, vreti sa-i reprezentati pe oamenii de acolo? Asta e ideea?
Ma regasesc, simt ce e acolo…
Mizati si pe ajutorul dat de colegiile pentru Camera Deputatilor, respectiv de Daniel Buda si Mircia Giurgiu?
Formam o echipa. Se tot trimite fiecare candidat la intrebarea „ce veti face pentru colegiu, pentru oamenii din colegiul dumneavoastra?” Si atunci exista, cum e, de exemplu, Manasturul impartit. E impartit pe Grigore Alexandrescu, Primaverii, au asa o configuratie sectiile de votare, incat o strada – si sunt strazi mari – e in doua colegii. Deci nu poti sa separi, iar acolo este o interferenta totala intre oamenii care apartin de doua colegii de deputati. Senatul inglobeaza cele doua colegii (de deputati – n. red.) si merge ca o echipa, dar nu ca una singulara a Clujului. Dar noi si cu ceilalti parlamentari, cu ceilalti trei, trebuie sa formam o echipa pentru Cluj. Singuri, nu avem nicio valoare. Trebuie sa facem un parteneriat cu Primaria, cu Consiliul Judetean si suntem oamenii Clujului in Parlamentul Romaniei.
Deci asta este ideea, ca, de fapt, trebuie sa sprijiniti Primaria si Consiliul Judetean?
E un parteneriat cu dus si intors, si-si.
Adica?
Noi sprijinim demersurile Primariei sau ale Consiliului Judetean pentru realizarea unor proiecte: deschiderea finantarii, traversarea unor etape care pot fi stanjenitoare sau incalcite, ca, stiti, ca la Dambovita apa nu curge chiar direct…
Dar il simtiti pe vreunul „in ceafa” Dvs.?
Nu. Eu imi organizez campania electorala, sunt foarte atent la ce spunem noi. Foarte greu promit ceva, pentru ca, ce-am promis, eu m-am tinut de cuvant. Daca as incepe sa devin inflationist in propuneri si sa visez tot felul de lucruri, nu cred ca este cea mai buna solutie. De exemplu, mie imi place proiectul cu extinderea parcului, a spatiului verde pentru Cluj. Avem in Padurile Hoia si Faget 450 de hectare care apartin domeniului public. Printr-o sesiune legislativa bine gandita, pot intra in administrarea Primariei si transformate in parcuri. Apoi, prin prevederi legislative specifice, sa se interzica dezvoltari imobiliare si taierea copacilor in aceste parcuri.
Si vreti sa propuneti un parteneriat in care sa intre padurile ca parc?
Si sa poata fi utilizate. Ma bazez pe vointa comuna – sunt convins ca un oras sufocat are nevoie de un plaman – iar un plaman mai bun decat acesta nu exista. Asta, pe de o parte. in al doilea rand, zona imobiliara se dezvolta mai repede decat au prevazut si autoritatile, si oamenii politici. Pe cand eram student in Cluj, parcul Babes avea o dimensiune. incercati si faceti un desen, cum arata atunci si cum arata acum si veti avea surprize interesante. Tot ce s-a construit, s-a facut rupand din acest parc care, de fapt, trebuia sa fie o zona verde.
In cazul in care PD-L nu va iesi primul in alegeri sau presedintele nu va desemna premierul din acest partid, iar PD-L nu va forma Guvernul, ce are de pierdut Clujul?
Va raspund indirect, printr-un exemplu. Am fost doi ani la guvernare. in doi ani, in Cluj au intrat bani cat n-au intrat nici pana atunci, iar de atunci incoace au intrat zero lei, zero bani, adica nesemnificativ. Va dau si exemplul meu: in 2007, bugetul Primariei era de 6.000 de miliarde. Din fondurile Ministerului Educatiei au intrat aici aproape o mie de miliarde. in acest an, nu va vine sa credeti, au intrat 700 sau 800 de milioane, deci niciun miliard.
Ce regretati cel mai mult ca nu ati facut sau nu ati putut face pentru Cluj, cat ati fost ministru?
Nu am regretat ca am plecat din acea zona damboviteana, sincer, pentru ca nu mi-a placut atmosfera de lucru. Nu-mi plac minciuna si smecheria sau, ma rog, lucruri care se spun numai pe jumatate. Am facut niste eforturi supraomenesti sa fac Academia de Muzica si Liceul de Muzica la Cluj. Am realizat un concurs de proiecte, la nivel national, la care au participat Politehnica din Cluj, din zona tehnica de la Iasi si au fost si cei de la Bucuresti. Cel mai frumos proiect l-au avut cei de la Bucuresti si au castigat. Proiectul a fost in regula si urma sa demaram actiunea, sa facem un campus universitar, deci sa inchidem tot scheletul ala, cu perspectiva de dezvoltare, cu un complex sportiv pentru ei si, evident, cu sala de auditie.
Am plecat de la Guvern, a disparut tot, pentru ca am avut mari frane de a realiza aceasta achizitie, pentru ca sunt interese pentru acel spatiu, care este unul deosebit de atractiv din punct de vedere imobiliar. Asta regret, ca nu am putut face. Sa luam microbuzele, cat dans a fost pe ideea ca le-am cumparat prea scumpe, prea frumoase, prea, prea, prea… Nimeni nu stie cat de greu am realizat licitatia. Am fost primul care a descentralizat-o la nivel major. Nu am lasat sa se faca licitatia la Bucuresti, de catre oamenii din minister. Am spart-o in patru zone, fiecare zona sa intre intr-o competitie si unii au luat de la Ford, altii au luat de la Fiat. Cand sunt patru, este in beneficiul tuturor, pentru ca fiecaruia ii e frica, pentru ca cei patru nu pot intra intr-un acord malefic, sa aranjeze preturile.
Dupa care am obtinut bani de la ministere care nu realizau finantari. in Guvern, in noiembrie, se fac evaluari de realizare a investitiilor, pierzi banii, esti cotat ca slab manager si e mai bine sa te scapi de bani, iti modifica fila de plan si devii fruntas, dar, de fapt, tu te-ai debarasat de jumatate din suma. Ca la intrecerea socialista. Deci eu am luat banii celor care s-au debarasat de ei si am mai cumparat 159 de microbuze. Am dat la palatele copiilor, la cluburile sportive cu performante. Am avut performanta economica mai buna decat Tariceanu, pe Guvern. Cu 98,7% investitii realizate, fata de Guvern, cu 97,8%. Tariceanu m-a laudat de trei ori, iar a treia oara m-am uitat la el si i-am zis: „Domnule prim-ministru, deja seamana a cadou grecesc”. Si nu dupa mult timp, eject!
O sa il folositi pe Emil Boc in colegiul Dvs.?
Nu pot sa zic ca il folosesc, apare de la sine. Am un grad de credibilitate prin ceea ce am facut, prin banii care s-au vehiculat in zona ministerului, unde nu am avut niciun retur, nici dupa ce am plecat. Deci eu am acest brand, de corectitudine, indiferent de ce se scrie, pentru ca eu stiu cine sunt.
Care credeti ca este marea problema a administratiei Boc? Pot constitui urbanismul haotic si blocurile intre case o problema si de ce a aparut ea?
N-as putea spune ca e un dezastru, dar Clujul se innoieste. Clujul a avut o viteza de dezvoltare mai mare decat cadrul de reglementare. Au fost situatii, dar nu numai in Cluj, ci in toata tara, in care au avut dilema: daramam, ca nu au proiect sau ii introducem in legalitate. Nu sunt arhitect, sunt un simplu cetatean.
Dar va place cum arata?
imi place foarte mult!
Cum arata pe Campului…?
Sa zicem ca sunt locuri in care exista o lipsa de armonie, ca exista cladire veche si una noua langa ea… Pana la urma, cred ca si cea mica va disparea si va creste si ea, deci asta cred ca este viitorul. Important este ce grad de libertate lasi initiativei particulare, care trebuie coroborat cu gradul de disciplina pe care ti-l asumi. De exemplu, proprietarul este plin de bani, nu are nicio pregatire si spune ca vrea un bloc cu caciula, cu ce vrea. Dar arhitectul e elementul de baza, e constrans sa se incadreze intr-o zona.
In alegerile locale, la votul pentru Consiliul Judetean, PD-L a obtinut, in sectiile de votare din colegiul Dvs., 52,4%. Credeti ca se va vota politic la alegerile de acum?
Si-si.
Cat va conta omul si cat va conta partidul?
Nu pot sa apreciez, pentru ca este pentru prima data vot uninominal si cred ca omul va conta foarte mult. Depinde de modul lui de manifestare, cum apare in fata oamenilor.
Cat conteaza Mihail Hardau si cat conteaza Emil Boc si PD-L in obtinerea votului? Adica, va bazati pe partid sau pe imaginea Dvs.?
Si-si, dar daca imi cereti o partitie, deci cam atata si cam atata, nu are nicio relevanta.
Dar va bazati pe scorul acesta, de la locale?
Mi-ar conveni, mi-ar placea sa fie asa, dar asta e o alta problema. Muncesc, ca si cand plec de pe blocstart. Si asta am spus-o si la partid, toti suntem pe blocstart. Nimeni nu pleaca, predefinit, castigator.
Va este frica de faptul ca nu o sa vina lumea la vot?
Nu cred ca este cel mai bun cuvant, dar este o estimare de participare la vot.
Cat, 35%, 40%?
Cred ca vor fi peste 40%.
Calitativ, ce inseamna acest „si-si”, si omul, si votul politic…
Nu a mai fost niciodata vot uninominal. La votul local, merg in tandem primarul si o echipa de consilieri. Si exista o pliere a alegatorului de la primar spre consilieri, o pliere implicita. Aici va exista aceasta pliere intre Emil Boc sau oricare partid, cu liderul lui si candidatii care vor merge la Bucuresti. Deci exista aceasta pliere. Cine spune ca Emil Boc nu va avea influenta in modul in care se va vota la nivelul Clujului, greseste. Dar Emil Boc si Alin Tise au nevoie de parlamentari la Bucuresti.
Deci pe teoria inchiderii cercului puterii…
Da. De exemplu, eu nu-i inteleg pe liberali. Ei au avut o contraoferta Clujului, au zburat ca potarnichile din Cluj si si-au facut fiefuri in alta parte, pentru ca, in ultimul an, si-au batut joc de clujeni. Au oameni care le fac analiza si cunosc ca pe oameni nu ii mai prostesti acuma, sa spui ca facem si dregem. Pentru ca ei stiu ca aici exista o conducere democrata, nu vor finanta Clujul, iar daca ajung la putere, pot sa garantez ca vor avea aceeasi politica, astfel incat Clujul sa nu fie finantat.
Deci sa continue un eventual Guvern PSD-PNL izolarea Clujului?
Nu numai a Clujului, ci a tuturor marilor orase din tara. Pentru ca marile orase din tara sunt conduse de PD-L. O analiza politica facuta de actualul Guvern a fost foarte simpla: de ce au oamenii astia, adica noi, asa putere? Nu s-au dus la faptul ca au o politica corecta, deci realizeaza mult din ceea ce spun. De ce credeti ca au schimbat cadrul legislativ pentru cotele pentru afacerile imobiliare? Acele taxe, totul a fost transferat la Bucuresti si a lasat Primaria fara o sursa puternica.
Patru milioane de euro…
Dar nu-i orice suma. Este o suma mare. Si toate orasele mari au o dezvoltare imobiliara puternica, si le-a luat izvorul de putere.
Spuneati ca au fugit ca potarnichile. Dar ce „balaur” ar trebui sa stea in Cluj la procentele PD-L?
Pai Spartacus s-a batut in arena cu patru gladiatori si i-a batut.
Ce parere aveti despre ideea lui Marko Bela privind obligativitatea invatarii limbii maghiare in Transilvania? Ca parlamentar, daca v-ar cere-o PD-L, in cazul in care ar fi cu UDMR la guvernare, ati vota o astfel de initiativa?
Nu votez asa ceva. Nimeni nu poate sa imi ceara asa ceva.
in Cluj sunt doua echipe de fotbal. Ce parere aveti de ascensiunea CFR si de situatia de la „U”? Dumneavoastra cu cine simpatizati?
Eu sunt „U”-ist din studentie. Fiecare e liber sa fie simpatizantul unei echipe, sa creda in idealurile ei. Eu ii respect pe toti. Am sustinut sportul si din calitate de ministru al Educatiei. Am investit in sport mai mult decat am investit in microbuze. Cred ca este timpul ca, la nivelul Clujului, sa trecem peste orice bariera politica, pentru ca interesele de grup au franat dezvoltarea complexului sportiv „Ion Moina”. (Ion Moina, „sageata Carpatilor”, mi-a fost profesor, era seful Catedrei de sport).
Clujul are un potential economic pe care nimeni nu poate sa il puna la indoiala si poate sa realizeze acest complex de anvergura. Si o sa vedeti ca se va face: deja a trecut prin Consiliul Judetean hotararea de demolare si se vor demara, conform procedurilor legale, licitatia pentru demolare si apoi pentru constructie. Faptul ca PD-L conduce atat la nivelul Primariei, cat si al CJ, faciliteaza acest traseu legal care conduce la constructia acestui complex sportiv care sa cuprinda si stadionul, dar si alte elemente. „U” Cluj va creste, va fi in inima clujenilor. Pana la urma, rivalitatea sportiva este, deseori, speculata de diferite grupuri destul de restranse, din dorinta de spectacol, de mai multa adrenalina. Alta explicatie nu vad. Eu am foarte multi prieteni care sunt simpatizanti ai Universitatii, dar vin cu mine la meciurile CFR, pentru ca mergem sa vedem un spectacol sportiv.
Dintre candidatii PD-L pentru Senat – dumenavoastra, Serban Radulescu, Gheorghe Benea si Tudor Stefanie, cine are sanse sa obtina cel mai mare numar de voturi?
Toti avem sanse. Aici sunt foarte multe variabile. Putem sa scoatem toti patru 49,9% in fiecare colegiu si sa ajunga doar doi senatori, pentru ca depinde foarte mult si de prezenta la vot. Liberalii au facut o impartire disproportionata a colegiilor. Acestea trebuiau desenate cat mai aproape unele de altele. Colegiile trebuiau impartite dupa criteriul egalitatii numarului de electori, si atunci toata lumea pornea cu aceasi sansa.
Cum veti convinge electoratul sa va voteze, cum va construiti campania?
Fiind un sistem electoral nou, eu cred ca trebuie sa ne intalnim cu cat mai multi oameni. Si acum, pe strada, ma mai opresc oamenii si ma intreba: „Oare de unde va stiu?”.
Ati mai merge ministru?
Nu.
Si daca va va cere partidul?
Mi-a cerut odata, am acceptat, nu am avut incotro. Sunt oameni capabili, care pot sa fie ministri si isi doresc acest lucru. Iar Clujul trebuie sa dea ministrul invatamantului. Aici se face cea mai buna scoala din Romania, cu cele mai bune performante. Si stiu ce zic, nu o fac din patriotism local. De exemplu – si eu nu stiam la acea vreme – am avut la UTCN o echipa de control a primului ministru in ianuarie 2007. Erau curiosi cum de noi, la nivelul Clujului, am avut o rata de absorbtie a fondurilor aproape de 100%. Dupa control, la plecare, acei oameni au spus ca daca in toata tara s-ar lucra ca la UTCN, eram in alta parte, acum.
Va fi scumpa campania?
Destul de scumpa. Evident, salariul de profesor nu poate sustine o astfel de campanie, dar pe mine ma sponsorizeaza prietenii. Dar nici unul nu a fost conditionat sa o faca.
Care este principalul partid cu care se lupta PD-L?
PSD. Si apoi PNL.
Ce scor credeti ca va obtine PD-L in alegeri?
Noi vrem sa fim cei mai buni. Ne luptam sa fim peste media pe tara. Dar nu-mi cereti acum procente.