ZIUA de Cluj: Gunoaiele clujenilor, concesionate cu 100.000 de euro pe an

Primaria Cluj-Napoca va organiza la vara licitatia pentru concesionarea serviciului de salubritate menajera. Municipiul a fost impartit in doua sectoare.

Oficialii Primariei Cluj-Napoca au anuntat ieri ca vor supune dezbaterii la sedinta Consiliului Local de saptamana urmatoare caietul de sarcini pentru licitatia de concesionare a serviciului de salubritate menajera – ridicarea gunoiului de la locuintele clujenilor. Primarul Sorin Apostu a estimat ca licitatia va avea loc cel mai probabil in vara acestui an si va viza externalizarea serviciului de ridicat gunoiul pe o perioada de opt ani, contra unei redevente minime anuale de 50.000 de euro pentru fiecare din cele doua sectoare in care este impartit municipiul.

Primaria se lauda cu un caiet de sarcini care da liber firmei sau firmelor castigatoare sa taxeze in plus orice cetatean sau asociatie de locatari care nu face o preselectare in locuinta personala a gunoiului pe care il arunca zilnic. Asa cum s-a anuntat de mai bine de un an, municipalitatea a impartit municipiul in doua sectoare, care vor fi scoase separat la licitatie si vor fi concesionate. Termenul fixat pentru concesiune este de opt ani, iar redeventa minima pe care castigatorii trebuie sa o verse la bugetul local pentru fiecare sector este de minim 50.000 de euro pe an.

Cei care castiga licitatia si se vor ocupa de gunoiul clujenilor au mana libera sa-i taxeze pe acestia, suplimentar, daca cetatenii nu preselecteaza gunoiul inainte de a-l arunca. “Simplu. La punctele de gospodarire exista un anumit cubaj, un numar de pubele de o anumita capacitate calculata in functie de numarul de locatari. Pentru gunoiul umed aruncat la acestea se percepe o taxa. Daca se arunca mai mult gunoi, atunci asociatiile sunt taxate suplimentar. in schimb, daca cetatenii selecteaza sticla, hartia, PET-urile si le depoziteaza separat, firmele ridica gratuit respectivul gunoi. Pentru zonele de case se vor monta containere de 50 de litri”, a explicat ieri primarul Sorin Apostu.

Acesta a adaugat ca sistemul nou de colectare a gunoiului gandit de municipalitate va aduce economii de 25 % la facturile pentru ridicarea gunoiului pe care le vor primi asociatiile sau cetatenii disciplinati, care se vor preocupa de preselectarea resturilor menajere (gunoiul umed) de cele uscate (hartie, sticla, plastic), inainte de a le arunca la punctele gospodaresti.

Taxa minima de colectare impusa firmelor este de 4 lei pe metru cub, iar cea maximala, de 6 lei pe metru cub de gunoi colectat. “Acum, la Cluj-Napoca, media pentru ridicarea gunoiului este de 5 lei pe luna pentru o persoana. Avem patru firme care se ocupa de acest serviciu in prezent, le asteptam la licitatie”, a mentionat primarul.

Acesta a atras atentia ca societatile trebuie sa respecte mai multe conditii, daca doresc sa castige licitatia: toate masinile sa fie dotate cu GPS, sa aiba utilaje de colectare adaptate zonelor (masini mai mici care sa patrunda printre blocuri si sa stranga pubelele de gunoi – n.red.), sa investeasca in modernizarea punctelor de colectare din cartiere in mai multe etape, avand obligatia ca in termen de trei ani de la incheierea contractului, punctele gospodaresti sa permita cetatenilor doar sa arunce gunoiul, iar acces total la pubele sa aiba doar firmele de salubritate.

“Firmele vor fi obligate prin caietul de sarcini sa prevada buget pentru informarea populatiei asupra noului sistem de colectare selectiva de minim 10.000 de euro pe an. Pentru asta primesc zece puncte. Caietul de sarcini va fi dezbatut la sedinta Consiliului Local de saptamana urmatoare. Dupa aceea, il vom posta pe site pentru consultari publice, ca sa nu avem surprize ca va fi din nou contestat. Abia dupa aceea fixam data de licitatie. Posibil ca in vara sa avem un castigator”, a anuntat Apostu. Gunoaiele clujenilor sunt gestionate la aceasta ora, dupa cum a subliniat Apostu, de patru societati.

De fapt, operatiunile de salubrizare menajera, la fel ca salubrizarea stradala, sunt controlate de familia Prigoana si de Eugen Veres: Rosal Grup (detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana), Brantner & Veres (detinuta de grupul austriac, dar la care este asociat si Eugen Veres), Prival Ecologic (Eugen Veres) si Eco Prisal (Daniel Prigoana, fratele lui Silviu Prigoana).

Actual director al Rosal, Segiu Hosu, prezent ieri la sediul Primariei pentru a prezenta cum functioneaza sistemul de GPS de pe masinile de salubrizare sau ridicat gunoiul, s-a vazut in postura de castigator al noii licitatii. Acesta a facut declaratii referitoare la viitoarele campanii pe care le va organiza pentru informarea populatiei vizavi de colectarea selectiva.

De asemenea, directorul Brantner & Veres, Eugen Veres, a declarat luna trecuta ca va participa la licitatia organizata de municipalitate, pentru ca i se pare normal ca de gunoaiele Clujului sa se ocupe o firma ce face acest lucru de ani de zile. “Suntem convinsi ca nu doar firmele care se ocupa in prezent de ridicat gunoiul clujenilor vor participa la licitatie. Vor avea concurenta, asta este clar”, a mentionat Apostu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri