ZIUA de Cluj: Controale severe pe fiecare centimetru de padure

Proprietarii de paduri vor fi “urmariti” atent in acest an de inspectorii de specialitate pentru a incheia in termen contractele obligatorii cu ocoalele silvice private sau de stat, asa cum prevede noul Cod Silvic, adoptat in 2008.

 

Potrivit protocoalelor de administrare intre proprietarii de paduri si ocoale, acestea din urma asigura administrarea si serviciile de intretinere ale suprafetelor impadurite private si raspund pentru fiecare bucata de lemn lipsa si care nu apare in acte. Astfel, odata cu intrarea sub administrare silvica a fondului forestier, va creste siguranta pentru ca taierile masive de paduri sa fie stopate.

 

Prioritatea numarul unu pentru 2009 a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj este somarea proprietarilor care nu au contracte cu ocoalele silvice sa adere la o astfel de structura de control si paza. Judetul Cluj are, in momentul de fata, 42.000 de hectare neadministrate, iar cateva zeci de mii de somatii au fost trimise deja proprietarilor care ignora legea. Cei care nu le vor semna vor fi amendati cu 5.000 de lei, maximul sumei prevazute de lege. “Pentru a intra pe un fagas normal, trebuie idendificate toate suprafetele neadministrate. in acest scop, am cerut tuturor proprietarilor de padure sa semneze contractele de administrare si prestari servicii silvice”, a declarat inspectorul-sef adjunct al ITRSV Cluj, Grigore Avram.

 

Potrivit legii, serviciile silvice se ofera gratuit, in cazul suprafetelor mai mici de 30 de hectare, iar pentru cele care depasesc aceasta limita, costurile sunt de 0,8 euro pe hectar. Legea vine in scopul preintampinarii taierilor masive, crescand controlul asupra zonelor verzi.

“In perioada imediat urmatoare, dupa topirea zapezii, se va realiza pe teren o inspectie majora de fond. Vom monitoriza serios aceasta activitate pana in 2010, pentru a nu mai da peste delicte grave ca cele de la Hasdate, Savadisla sau de la Huedin. in aceste cazuri, lucram impreuna cu Politia, inregistram pagubele, insa e destul de greu sa gasim faptasii, daca padurile nu sunt administrate de nimeni”, a completat Avram.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri