Ziua de Cluj: Clujenii vor plati mai mult pentru depozitarea deseurilor menajere

Incepand de astazi, deseurile clujenilor nu mai pot fi deversate in vechea groapa de gunoi de la Pata Rat. Consiliul Judetean (CJ) Cluj avea obligatia sa realizeze un nou centru de depozitare ecologic, care sa respecte normativele europene, dar se afla doar la stadiul de avizare a proiectului.
Ca solutie alternativa, autoritatile locale au cerut operatorului de salubritate Salprest Rampa sa amenajeze un depozit temporar. Decizia ar putea duce la cresterea taxelor pe care le platesc clujenii pentru depozitarea gunoiului menajer.

Lipsa unui centru ecologic pentru depozitarea deseurilor obliga administratia locala sa gaseasca solutii alternative. Numai ca, din acest motiv, clujenii se vor vedea nevoiti sa plateasca mai mult pentru depozitarea deseurilor menajere. “Noi investim circa 200.000 de euro pentru amenajarea celor trei platforme pe care vor putea fi deversate deseurile in urmatorul an. Asta inseamna ca nu vom avea de ales si va trebui sa majoram si taxele”, a explicat reprezentantul Salprest Rampa, Eugen Veres.

in prezent, fiecare clujean plateste o taxa lunara de 50 de bani pentru depozitarea deseurilor menajere (aproximativ 18 lei pe metru cub de gunoi). “inca nu pot sa spun cu cat anume se va majora aceasta taxa. Ramane de analizat, mai ales ca ne vom vedea nevoiti sa folosim si depozitul din Huedin pentru o anumita categorie de deseuri. Avem contract si acolo si ne vom putea permite sa transportam o parte din deseuri”, a spus Veres.

Patronul Salprest Rampa a afirmat ca deocamdata aceasta ar fi singura solutie pana cand administratia judeteana va reusi sa-si amenajeze propriul centru ecologic. “Cele trei platforme, care masoara un total de circa 10.000 de metri patrati, pot face fata depazitarii pentru o perioada de circa un an”, a asigurat Veres.

intre timp, CJ face demersuri pentru obtinerea avizului de mediu in vederea amenajarii noului centru ecologic de depozitare. “inca nu s-a finalizat procedura pentru obtinerea avizului de mediu. Imediat ce obtinem acest aviz, putem da drumul la licitatia de executie, pentru ca avem disponibile fondurile necesare demararii acestui proiect”, a explicat vicepresedintele administratiei judetene, Radu Bica.

Acesta a precizat ca proiectul noului centru ar putea demara din aceasta toamna, urmand ca pe parcurs sa fie accesate si fonduri europene pentru completarea investitiei cu patru rampe de transfer.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri