ZIUA de Cluj: 42 de milioane de euro pentru deseurile Clujului

Consiliul Judetean a semnat acordul cu Primaria Feleacu pentru realizarea depozitului general de deseuri in aceeasi zona – Pata Rat – pe un teren de 30 de hectare.

Structura sistemului de gestionare a deseurilor Clujului pare stabilita. Primarii din Campia Turzii, Huedin si Gherla spun ca vor pune la dispozitie terenuri pentru rampele de sortare care vor deservi zonele din imprejurimi. Primaria Feleacu a semnat acordul cu Consiliul Judetean (CJ) pentru realizarea depozitului general de deseuri pe un teren din zona Pata Rat.

 

Ramane ca Ministerul Mediului sa stabileasca daca terenul este viabil pentru acest proiect. intreaga investitie a fost evaluata la peste 42 de milioane de euro. CJ face deja planuri privind gestionarea intregii afaceri.

 

Actuala groapa de gunoi de la Pata Rat va fi inchisa de la mijlocul anului viitor, iar autoritatile judetene promit la schimb un depozit ecologic de deseuri, in conformitate cu normele europene. “Nu avem de ales. Chiar daca nu vom finaliza intreg sistemul de gestionare a deseurilor, pana anul viitor trebuie sa dam in folosinta cel putin o prima celula ecologica de depozitare”, sustine presedintele CJ, Alin Tise.

 

Locatia finala pentru noul depozit ecologic ramane tot zona Pata Rat, un teren de aproximativ 30 de hectare, care apartine comunei Feleacu. Administratia judeteana a semnat deja acordul cu Primaria Feleacu, iar in prezent consultantul Ministerului Mediului trebuie sa decida daca terenul este viabil pentru investitie.

 

“Se fac forari, iar masterplanul proiectului de deseuri trebuie pliat pe acest teren. Speram sa obtinem avizul de mediu, iar in maxim doua luni sa avem toata documentatia finalizata, astfel incat sa o putem depune pentru a obtine finantarea”, a explicat vicepresedintele CJ, Radu Bica. Acesta a mai adaugat ca structura proiectului prevede realizarea a patru rampe de transfer si a unui centru de depozitare. Fondurile necesare sunt asigurate de Uniunea Europeana, prin Ministerul Mediului.

 

“Prima rampa de transfer va deservi zona Campia Turzii -Turda, cea de-a doua, zona Gherla – Dej, iar o a treia rampa va fi amplasata in Huedin pentru comunele din imprejurimi. ªi la Cluj-Napoca, va fi amplasata o rampa de transfer, in imediata vecinatate a centrului zonal de depozitare. intreaga investitie se ridica la 42 de milioane de euro. 35 de milioane asigura comunitatea europeana, iar restul, Ministerul Mediului”, a explicat Radu Bica.

 

Presedintele CJ, Alin Tise, a declarat ca pentru derularea intregului proiect are obligatia sa infiinteze Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) privind gestionarea deseurilor. “Vom infiinta ADI si vom angaja personal care se va ocupa exclusiv de acest proiect. Primul pas este sa avem certitudinea ca ne putem baza pe terenul de la Pata Rat, ca nu vom intampina probleme la Cartea Funciara.

 

Dureaza putin pana obtinem avizul de la Ministerul Mediului, este o etapa peste care nu putem sari, insa dupa ce vom finaliza intregul demers si vom obtine finantarea, putem demara investitia”, a sustinut Tise. El a explicat ca institutia pe care o administreaza nu se poate ocupa direct de managementul sistemului de deseuri.

 

“Dupa ce vom finaliza investitia, cel mai probabil vom gasi si un operator privat care sa administreze intregul sistem. Dar vom vedea, in ADI se decide ce strategie vom aborda. Cu siguranta, daca se va opta pentru un operator privat, va fi organizata o licitatie publica. insa nu exclud nici posibilitatea ca acest sistem sa fie gestionat chiar de catre regia noastra (Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat – n.red.)”, a subliniat Tise.

 

Primarii oraselor si municipiilor care vor adera la parteneriatul cu CJ au precizat ca au identificat terenurile pe care urmeaza sa fie amplasate cele trei rampe de transfer. “Noi vom avea o rampa care va deservi zona din jurul Huedinului. Vom asigura si terenul necesar pentru aceasta investitie”, a explicat primarul din Huedin, Mircea Morosan. Primarul din Campia Turzii, Ioan Vasinca, a declarat ca deja a aplicat pentru un proiect european privind sortarea deseurilor, iar rampa de transfer vine cum nu se poate mai bine.

 

“Proiectul Eco 2008 prevede selectarea gunoiului menajer din Campia Turzii prin intermediul unor pubele si masini speciale. Valoarea lui se ridica la 700.000 de euro. O rampa de transfer ar fi extrem de eficienta. Practic, ne mai ramane doar obligatia sa asiguram transportul la centrul ecologic de la Cluj-Napoca. Am identificat deja terenul potrivit pentru parteneriatul cu CJ, iar ceea ce pot sa spun este ca rampa de transfer de la Campia Turzii va deservi si zona Turda”, a explicat primarul Ioan Vasinca.

 

Situatia este similara si la Gherla, unde primarul Ovidiu Dragan sustine ca are in derulare, prin fonduri europene, un proiect de sortare a gunoiului menajer. “Valoarea proiectului nostru se ridica la 800.000 de euro. Avem puncte de colectare si doua masini speciale. Rampa de transfer ar urma sa deserveasca toata zona Gherla – Dej”, a sustinut Primarul Dragan.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri