Ziua de Cluj: 40 de milioane pentru rampa ecologica de la Chinteni

Lucrarile la depozitul ecologic regional de la Chinteni ar putea incepe in iunie. Terenul masoara aproximativ 18 hectare. Proiectul administratiei judetene privind obtinerea de finantare pentru depozitul ecologic regional de la Chinteni este analizat in prezent de Organismul Intermediar Programul Operational Sectorial (OI POS) de Mediu. Suma prevazuta pentru acest proiect se ridica la 40 de milioane de euro. Reprezentantii OI POS Mediu spun ca nu exista pericol ca judetul sa piarda finantarea.

Consiliul Judetean a depus documentatia preliminara la sediul Organismului Intermediar Programul Operational Sectorial de Mediu, in vederea obtinerii finantarii europene pentru realizarea depozitului ecologic regional de la Chinteni.

"Urmeaza ca noi sa analizam acest draft si sa le transmitem observatiile noastre, daca va fi cazul, urmand ca ulterior, documentatia finala sa fie trimisa la Ministerul Mediului", a declarat seful Biroului Programare din cadrul OI POS Mediu, Codruta Simule.

Aceasta a tinut sa precizeze ca evaluatorul final este Ministerul Mediului. "Dar in mod normal nu ar trebui sa existe probleme in obtinerea de fonduri pentru acest proiect, data fiind necesitatea implementarii lui la Cluj. Iar apoi Consiliul Judetean a angajat pe acest proiect o firma de consultanta care, cred, s-a ocupat de toate detaliile", a mai spus Simule.

Si arhitectul judetului, Radu Spanu, a informat ca lucurile au intrat in linie dreapta pentru realizarea acestui proiect. "Daca primim avizul de mediu, consultantul se poate apuca de studiul de fezabilitate. Apoi putem da drumul la licitatia pentru executia proiectului", a precizat Radu Spanu. Firma de consultanta care s-a ocupat de acest proiect este Sc Romair, din Bucuresti.

Din iunie incep lucrarile la depozitul regional

Dat fiind faptul ca din 2010 rampa de la Pata Rat trebuie inchisa, conform normativelor europene, depozitul de la Chinteni trebuie finalizat inainte. "Nu avem de ales, dar cred ca daca toate merg bine, pana in iunie vom finaliza licitatia pentru atribuirea lucrarii", a spus Radu Spanu.

Terenul pe care se va realiza depozitul regional masoara circa 18 hectare si se afla la sud-est de satul Padureni din comuna Chinteni. Trebuie spus ca administratia din Chinteni a emis hotararea privind asocierea cu judetul pentru realizarea acestui proiect. Suma la care se ridica intreaga investitie este de 40 de milioane de euro."Din aceasta suma, UE va contribui cu 80%, Guvernul cu 18%, iar administratia judeteana cu 2%.

Consiliul Local se va conforma

Reprezentantii administratiei locale inca mai continua sa sustina ca vor face propriul depozit ecologic, separat de proiectul Consiliului Judetean. "Noi intentionam sa concesionam serviciul de salubritate menajera, iar castigatorului ii vom cere sa vina cu un teren pe care sa construiasca un depozit ecologic", sustinea seful Directiei Tehnice din Primarie, Sorin Apostu.

De asemenea, consilierul local din partea PSD, Remus Lapusan, declara la inceputul acestei saptamani ca vor face demersuri pentru a initia un proiect referitor la realizarea unei gropi ecologice.

"Nu ne intereseaza ce face Consiliul Judetean, ei fac proiecte de ani de zile si nimic nu se intampla. Noi reprezentam municipalitatea Cluj-Napoca si putem face acest proiect", sustinea Lapusan. Reprezentantul OI POS, Codruta Simule, ii contrazice insa.

"Legislatia spune clar ca depozitul trebuie sa deserveasca tot judetul, iar comunele trebuie sa se asocieze sub umbrela Consiliului Judetean. Nu se poate construi decat un singur depozit ecologic, pe regiune, iar beneficiarul trebuie sa fie Consiliul Judetean", a spus Simut. La randul sau, arhitectul Spanu a precizat ca demersurile si declaratiile reprezentantiilor din administratia locala nu-si au rostul.

"Noi am inceput acest proiect si-l vom duce la bun sfarsit", a spus Spanu.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri