Ziua Constanta: Sectorul turistic ar putea contribui la combaterea efectelor schimbarilor climatice

Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) este convinsa ca industria turistica, victima si, totodata, responsabila de schimbarile climatice, poate contribui activ la combaterea efectelor incalzirii globale, informeaza agentia EFE.

"OMT este convinsa ca potentialul de combatere este foarte ridicat in industria turistica, deoarece eforturile pentru reducerea consumului de energie se afla inca in stadiu incipient si in multe cazuri au fost luate fara o viziune globala", a declarat, pentru agentia EFE, sub-secretarul general al OMT si purtatorul de cuvant al organizatiei, Geoffrey Lipman.

Luni, incepe in localitatea elvetiana Davos a doua Conferinta Internationala privind Schimbarile Climatice si Turismul, organizata de OMT, Programul Natiunilor Unite pentru Mediul |nconjurator (UNEP) si Fondul Economic Mondial.

Timp de trei zile, guvernanti, oameni de stiinta, intreprinzatori, patronate si organizatii neguvernamentale vor discuta despre aportul pe care industria turismului il poate avea pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice.

"Trebuie sa impartim sarcina responsabilitatii globale a comunitatii internationale privind schimbarile climatice", a explicat Lipman, care a insistat nu numai asupra actualei contributii negative ci si a celei viitoare.
"Cresterea asteptata pentru acest sector este de la 850 milioane turisti in 2007 la peste 1,6 miliarde in 2020", a subliniat oficialul OMT.

Sectorul turistic contribuie la incalzirea globala prin emisiile de dioxid de carbon ale avioanelor si autovehiculelor, precum si prin utilizarea energiei pentru instalatii. Insa, aceasta industrie este si o victima, fiind direct afectata, deoarece turistii sunt foarte sensibili la variatiile meteorologice.

De aceea, "scopul este sa convingem industria ca este nevoie sa se adapteze la consecintele incalzirii globale si, in acelasi timp, sa le combata", a mai spus Lipman.

Purtatorul de cuvant al OMT a semnalat, de asemenea, efectele nocive ale pierderii serviciilor turistice asupra populatiei din tarile in curs de dezvoltare.

"Tarile sarace profita de pe urma turismului prin capacitatea acestuia de a genera crestere si locuri de munca si schimbarile privind fluxurile turistice pot inchide rapid sectoare adiacente, precum agricultura, artizanatul sau constructiile", a subliniat Lipman.

"De aceea, OMT considera ca un echilibru coerent intre raspunsul sectorului fata de clima si necesitatea dezvoltarii economice a acestor tari se poate obtine cu imaginatie politica, inovatie tehnologica si sprijin financiar", a adaugat responsabilul OMT.

Concluziile, acordurile si propunerile Conferintei de la Davos vor fi prezentate la o reuniune ministeriala ce va avea loc in noiembrie, la Londra, in Marea Britanie.

De asemenea, aceeasi tema va fi subiectul central al Adunarii Generale a OMT din Cartagena de Indias (Columbia), ce va avea loc tot in noiembrie.

Toate aceste manifestari vor ajuta OMT sa-si aduca contributia la strategia pe care secretariatul general al Natiunilor Unite o va prezenta la conventia privind Schimbarile climatice, ce va avea loc la Bali, in decembrie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri