Ziarul Financiar: Comoara din adâncuri. Petrom a săpat 3,6 km ca să scoată gaze de 18 milioane de euro pe an

Sonda de la Totea asigură deja 3% din producția totală de gaze naturale a Petrom și peste 1% din producția națională, iar zăcământul este cel mai mare descoperit în ultimii șase ani în România, potrivit reprezentanților companiei.

Citeste si:
Petrom a dat de gaze în Oltenia: Ar putea fi cea mai importantă descoperire de pe teritoriul României din ultimii șase ani
Bătălia pe resursele României se dezlănțuie. Exxon aduce un vapor de 1 mld. $ în Marea Neagră, iar Chevron străpunge pâmântul după gazele de șist în 2012
Evoluția acțiunilor OMV Petrom în primele nouă luni ale anului

OMV Petrom ar putea descoperi la Totea, județul Gorj, cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe teritoriul României din ultimii 6 ani, compania deja extrăgând din acest perimetru circa 3% din producția totală prin intermediul unei sonde experimentale săpate la o adâncime de 3.600 de metri.
La jumătatea acestui an Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, a anunțat că rezultatele obți­nute din forarea sondei 4.539 Totea indicau faptul că în zona Olteniei ar putea fi un zăcământ major de gaze, rezultatele începând să prindă contur odată cu extracția primelor cantități de probă.

Ieri 3% din producția zilnică de gaze a Petrom venea tocmai prin intermediul sondei Totea, aceasta fiind în prezent cea mai mare sondă onshore de gaze și condensat din România în ceea ce privește volumul producției.

Producția sondei, de circa 430.000 de metri cubi de gaze pe zi sau 157 de milioane de metri cubi pe an, acoperă peste 1% din consumul intern de gaze al României, care s-a ridicat anul trecut la 13,8 miliarde de metri cubi. Prețul de vânzare a gazelor din producția internă este fixat de autoritatea de reglementare la 495 de lei pe mia de metri cubi, astfel că producția sondei de la Totea este evaluată la circa 78 mil. lei pe an (18 mil. euro). Reprezentanții Petrom cred însă că potențialul de exploatare este mai mare.

Citeste mai mult pe zf.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri