Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziarul de Bacau: Seminar pentru prevenirea si controlul poluarii

Bacaul a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, seminarul "Prevenirea si controlul integrat al poluarii. Implementarea IPPC (prevenirea si controlul integrat al poluarii) in Romania".

Actiunea face parte din proiectului "Asistenta tehnica pentru sprijinirea procesului de autorizare integrata" (Proiect EuropeAid). Moderatorul Iulian Movila, director executiv la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, i-a avut ca lectori pe Jens Cristiansen (Danemarca), team manager project, si pe Pat Swords (Irlanda), expert project.

La seminar au participat reprezentanti ai operatorilor care detin instalatii IPPC, ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Bacau, ai autoritatilor de reglementare privind protectia mediului (Agentia Regionala, Agentia Judeteana, Apele Romane "Siret", Garda de Mediu Bacau) si consultanti din domeniul protectiei mediului. Au fost abordate stadiul IPPC in Romania si reinnoirea autorizatiei integrate de mediu, experienta altor state membre ale UE, cele mai noi solutii de bune tehnici disponibile (BAT), masurarea emisiilor pe amplasamentele IPPC, raportarea de catre operatori – cerinte de raportare catre UE, inspectii, normele tehnice de inspectie la instalatiile IPPC si ghidul de comunicare "operatori – autoritati de mediu".

In Romania, din totalul de 660 de instalatii IPPC care necesita autorizatii integrate de mediu, au fost autorizate 551, dintre care 142 fara plan de actiune, 288 cu plan de actiune, 121 cu perioada de tranzitie, iar 109 sunt in procedura de autorizare, cu termen de finalizare la 31 octombrie 2007. La nivelul Regiunii Nord-Est s-au inventariat 103 operatori cu instalatii IPPC, dintre care 90 au obtinut autorizatii integrate de mediu si 13 sunt in lucru.

Perioadele de tranzitie sunt prevazute in tratatul de Aderare si trebuie sa includa reducerea treptata a valorilor limita la emisie. Cu fiecare masura aplicata, valorile limita la emisie trebuie sa fie revizuite, iar legislatia romaneasca cere emiterea unei noi autorizatii. Autoritatile trebuie sa se asigure ca instalatiile sunt operate, asa incat sa nu cauzeze poluare semnificativa. Pat Swords, expert al Grupului PM, a prezentat o parte din experienta personala in legatura cu aplicarea IPPC intr-un numar de proiecte din sectoarele energetic, farmaceutic, chimic si al metalelor neferoase din Irlanda, Germania si Olanda si o serie de aspecte privind masurarea emisiilor pe amplasamentele IPPC.

In luna octombrie, va avea loc, tot in Bacau, seminarul organizat in Proiectul de twinning al UE RO2004/IB/EN-04 "Implementarea si aplicarea acquis-ului de mediu".

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziarul de Bacau

spot_img

Ultimele știri