Reprezentantii administratiei locale din Onesti trag un semnal de alarma privind riscul de a nu finaliza la termen depozitul ecologic de deseuri.
Cel de-al doilea depozit ecologic din judet, care va deservi 38 de localitati de pe Valea Trotusului, plus Comanesti, Tg. Ocna, Darmanesti si Moinesti, ar trebui finalizat pina in decembrie 2009, cind va fi inchisa vechea rampa de deseuri. Procedurile de obtinere a finantarilor, licitare si contractare vor dura insa mai mult decit se estimase initial, iar lucrarile vor intirzia cel putin citeva luni. In aceste conditii, Onestiul si celelalte orase si comune care ar fi trebuit deservite de noua rampa se vor gasi intr-o situatie din cele mai ciudate.
Acestea nu vor mai avea unde sa depoziteze deseurile, mai ales ca legea interzice amenajarea altor depozite neconforme, in afara celor doua ecologice. "Termenul de inchidere a rampei vechi este decembrie 2009, iar de ecologizare a zonei, 2011. Practic, noi ar trebui, pina in iulie 2009, sa construim noua rampa ecologica, altfel nu mai avem unde duce gunoiul. Ori, de-abia in septembrie 2008 se vor finaliza studiile si proiectul, iar la inceputul lui 2009 urmeaza ca Ministerul Mediului sa faca licitatie internationala si sa inceapa constructia. Se va intirzia citeva luni, timp in care noi nu avem unde depozita gunoiul. E o problema la nivelul intregii tari. Eu am alarmat autoritatile de mediu, dar mai mult nu am ce face, nu tine de mine. Sarcina noastra a fost doar de a gasi un teren pentru noua rampa, si l-am gasit. Pentru noi e o mare problema daca inchidem depozitul vechi. Sint locuri in oras unde am putea duce gunoiul, dar sint neconforme. Trebuie sa dea aviz Ministerul Mediului", arata primarul din Onesti, Emil Lemnaru.
Onestiul ar putea transporta gunoiul la Bacau
Gabriela Dospinescu, consilier in cadrul Primariei Bacau la Unitatea de implementare a proiectului ISPA "Managementul integrat al deseurilor in municipiul Bacau si zonele invecinate", confirma ca termenele gindite initial nu se pot respecta. "Construirea rampei de la Onesti reprezinta a doua faza a proiectului ISPA "Extinderea managementului deseurilor la nivelul intregului judet" si nu se va putea termina pina la sfirsitul lui 2009. Probabil ca nu s-au analizat toate detaliile foarte bine, nu s-au luat in calcul niste memorandumuri de finantare.
In toamna anului 2008 de-abia se va finaliza partea de documentatii pentru faza a doua. Insa, procedura de contractare, licitare este una care dureaza. Initial, s-a stabilit un termen, dar s-a dovedit ca in realitate nu poate fi respectat. Intr-adevar, Ministerul Mediului trebuie sa faca fata unei neconcordante intre perioada de inchidere a unor depozite si perioada de realizare a unor noi investitii. Oricum, vor mai fi discutii si poate se va hotari sa se extinda perioada de tranzitie", spune Gabriela Dospinescu. Si autoritatile locale din Onesti spera ca termenele sa fie regindite, mai ales ca legislatia in vigoare prevede sanctiuni drastice pentru primariile care nu se conformeaza normelor de mediu, chiar daca acestea nu au, in fond, nici o vina pentru aceste disfunctionalitati. "Legea interzice depozitarea deseurilor pe vechea rampa sau pe alte spatii neconforme.
Daca problema depozitarii deseurilor nu se rezolva, autoritatile administratiei locale din Onesti vor primi sanctiunea maxima, de un miliard de lei. Pe de alta parte, exista si riscul ca Romania sa intre in procedura de infringement (penalizarea de catre Comisia Europeana, n.r.). Trebuie gasite solutii pentru depozitarea deseurilor. Se preconizeaza sa se transporte la rampa de la Bacau, ceea ce presupune costuri mari de transport si o taxa de salubritate majorata in Onesti", explica Titi Secara, comisarul sef al Garzii de Mediu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziarul de Bacau