Ziarul de Bacau: Germanii de la Fendt vor 1.000 ha de teren in Bacau, pentru culturi de rapita

Consortiul format din constructorul de masini agricole Fendt, impreuna cu intreprinzatori din Austria, intentioneaza sa ia in arenda peste 5.000 de hectare de teren, pentru infiintarea unor ferme vegetale, inclusiv in judetul Bacau.

Pentru aceasta intreprindere, sunt vizate terenuri agricole din judetele Bacau, Neamt si Iasi. Investitia va fi completata si cu cateva complexe zootehnice. Cea mai mare parte a terenului pe care va fi realizata investitia, respectiv 3.000 de hectare, se afla in Neamt. In Iasi, au fost concesionate 1.000 de hectare, iar in Bacau, o suprafata similara este cultivata de austrieci. Societatea de utilaje agricole Xaver Fendt & Co a fost infiintata in 1937, iar in 1985 a devenit, pentru prima data, lider pe piata germana. Anul trecut, societatea a vandut 12.157 de tractoare, din care cel mai cautat a fost cel cu denumirea Vario.

Bacaul este tinta pentru afacerile cu bioetanol si din partea Grupului american United Biofuels, care a lansat, in parteneriat cu firme din Germania, un proiect pentru construirea, in Romania, a trei rafinarii de bioetanol din cereale. Una dintre aceste rafinarii va fi amplasata in Moldova, iar reprezentantii grupului au inceput intalniri de informare si documentare in acest sens. La sfarsitul lunii august a avut loc, la Bacau, cea mai importanta dintre aceste intalniri, la care au participat prefectii judetelor Bacau, Braila si Galati si oameni de afaceri din zona Moldovei. "Grupul american cauta cea mai eficienta amplasare a rafinariei, dar si parteneriate cu marii producatori agricoli si cu firme interersate sa se implice in finantarea proiectului. Zona Bacau este luata in calcul in acest sens" – ne-a declarat directorul firmei GTV Solution, Toader Gaureanu (firma de consultanta pentru promovarea de proiecte industriale in partea de Est a Romaniei).

Subventii mai mici la culturile pentru biocombustibil

Culturile de cereale si de rapita au devenit atractive si din punct de vedere al subventiilor acordate de stat. Dar, autoritatile de reglementare din sectorul european de agricultura ar putea reduce subventiile acordate fermierilor pentru dezvoltarea culturilor de plante utilizate ca materie prima la productia de biocombustibili, dupa cresterea peste asteptari a suprafetelor cultivate. Aici se acorda o prima de productie de 45 de euro pe hectar, valabila pentru o suprafata cumulata de doua milioane de hectare. In cazul extinderii acestei suprafete, se prevede reducerea stimulentului cu un anumit coeficient – a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziarul de Bacau

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri