Ziarul de Bacau: Fructele de padure cresc afacerile Romsilva, chiar si pe timp de criza

Directia Silvica Bacau a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 58 de milioane de lei (circa 584 miliarde de lei vechi). Printre activitatile care i-au sporit profitul s-au numarat si cele conexe, cum ar fi valorificarea, exclusiv pe pietele externe, a fructelor de padure. Numai in 2008, au plecat la beneficiari din afara tarii 123 de tone de fructe de padure.

Cantitatile de fructe au fost comandate si platite de catre firme care produc sucuri naturale, din Germania si din Austria. Directia Silvica trebuie sa faca fata concurentei de pe piata venita din partea unor tari precum Moldova, Rusia, Ucraina, Belarus sau Armenia, care au oferit cantitati importante de fructe de padure la preturi mici. “S-a cerut, in special, catina si zmeura, dar au fost solicitari, e drept, mai putine, si la macese.

Fructele sint trimise mereu in stare proaspata, pentru ca avem celule frigorifice unde le pastram pina la momentul livrarii”, au explicat reprezentantii Directiei Silvice Bacau. Fructele de padure ajung numai la export intrucit relativ nou infiintata fabrica Silvafruct, de la Piatra Neamt, nu poate procesa intreaga cantitate de fructe culeasa de silvicultori. Fabrica are o capacitate de imbuteliere de 1,5 milioane sticle si dispune de una dintre cele mai performante linii tehnologice, de ambalat aseptic, putind prelucra anual 400 de tone de fructe.

Pentru ca a fost constant pe pierderi din cauza unei distributii nu tocmai eficiente, din 2005 s-a propus o alta strategie pentru fabrica. Astfel, sucurile ambalate la sticle de 0,5 litri (pentru a putea fi vindute si in baruri) au ajuns si pe rafturile unor retaileri (Carrefour si Metro). Desi nu au conservanti si sint 100% naturale, produsele nu sint inca suficient de cunoscute pe piata. Interesant este ca veniturile de anul trecut ale directiei Silvice Bacau din aceasta activitate s-au ridicat la 838.000 de euro, fata de situatia din 2005, de exemplu, unde cistigul Directiei a ajuns la “doar” 712.000 de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri