Zero Waste România acuză EcoStuff România și Continental Automotive de greenwashing. Ce au răspuns aceștia

Reprezentanții organizației Zero Waste România susțin că programul „Școala Zero Waste”, desfășurat de Asociația EcoStuff România, este „un model de greenwashing, cu potențial de decredibilizare a întregului concept Zero Waste”. Acuzația vine pe fondul faptului că programul este finanțat de Continental Automotive Corporation, despre care cei de la Zero Waste România spun că ar fi „unul dintre cei mai mari poluatori din România”. Iată ce au răspuns cei acuzați.

Școala Zero Waste

Începând cu 2013, Asociația EcoStuff România a organizat o competiție anuală de educație ecologică și colectare selectivă pentru instituțiile din învățământul primar și gimnazial. Competiția se numește „Școala Zero Waste” și premiază școlile care demonstrează că se implică cel mai mult în activități precum: colectarea selectivă a deșeurilor, reciclare lor creativă, sesiuni de educație ecologică și proiecții de materiale educative.

Ce contestă Zero Waste România

Partenerul principal al competiției este Continental Automotive Corporation. Este și motivul pentru care reprezentanții Zero Waste România susțin că întregul program „este un model de greenwashing, cu potențial de decredibilizare a întregului concept (Zero Waste, n.r.)”.

Zero Waste Romania se delimitează de proiectul „Scoala Zero Waste”, finanțat de către Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din România, implicat în poluarea cu emisii toxice rezultate din producția și tratarea termică a anvelopelor.

Reprezentanții Asociației EcoStuff România au declarat pentru Green Report că este vorba despre „o neînțelegere” și că programul „Școala Zero Waste” „nu are legătură cu Zero Waste România”.

Zero Waste este un concept pe care l-am îmbrățișat încă din 2013, împreună cu Continental și cu alte companii. A fost primit foarte bine și, ca dovadă, s-a numărat printre câștigătorii Energy Globe Awards (organizată de E.ON, n.r.).

Ce au răspuns Continental Automotive

La solicitarea Green Report, reprezentanții Continental Automotive Products Timișoara au venit cu o poziție oficială. Aceștia s-au declarat „extrem de surprinși de virulența afirmațiilor din comunicatul Zero Waste România referitor la proiectul Școala Zero Waste”. În plus, au răspuns acuzațiilor aduse de Zero Waste România cu privire la poluare.

Compania investește constant în programe de protecție a mediului, iar toate măsurătorile independente efectuate în ultimii cinci ani demonstrează clar că toate emisiile companiei sunt sub limitele acceptate de Uniunea Europeană și de România. De altfel, Continental Automotive Products deține autorizația de mediu care atestă că respectă toate normele românești și europene cu privire la protecția mediului. De asemenea, compania este aliniată la unicul standard european de măsurare a emisiilor olfactive – EN 13725. Continental Automotive Products Timișoara căută, în continuare, soluții pentru a-și îmbunătăți amprenta ecologică, prin creșterea suprafeței spațiului verde din incinta companiei, precum construirea unei zone de acoperiș „verde”, cu gazon și plantarea unei bariere de copaci în perimetrul fabricii, și proiecte de responsabilitate socială în colaborare cu comunitatea din oraș, cum ar fi acțiuni de ecologizare a zonelor naturale, acțiuni de plantare copaci, programe educative în școli pentru conștientizarea importanței protecției mediului.

Ce presupune strategia Zero Waste

Potrivit reprezentanților Zero Waste România, „metodologia „Zero Waste” pentru UAT-uri, respectiv comunităţi, implică măsuri de prevenire a generării de deşeuri, minerit urban, producţie şi consum responsabil de produse reparabile, refolosibile, reciclabile sau compostabile, locale, susţinerea atelierelor de reparaţii şi meşteşugari, sortare la sursă în locuinţa cetăţenilor, colectare separată pe tip de deşeu, programată în zile diferite, tarif diferenţiat după modelul „plăteşti-pentru-cât-arunci”, tratarea aerobă (compost/fertilizator) şi/sau anaerobă (biogaz), stabilizare mecano-biologică pentru fracția reziduală care nu poate fi reciclată sau compostată, urmată de eliminarea doar a acestei fracţii în noile gropi, iar pe termen lung reducerea treptată a fracției mixte/reziduale prin proiectare/ecodesign. Educaţie, recompense şi sancţiuni. În prezent, în România peste 40 de comunităţi şi oraşe au adoptat sau sunt în proces de a-şi asuma strategia zero deşeuri.”

Cei de la Zero Waste România mai spun că vor „contesta orice încercare de confiscare sau deturnare a mesajului promovat de strategia „zero deșeuri/zero waste”, așa cum a fost conceput de către Zero Waste International, respectiv Zero Waste Europe.”

Compania Continental Automotive a fost acuaztă de poluare în repetate rânduri de către autoritățile locale și de către cetățeni (vezi articol presa locală).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri