Zeci de pesti, dintre care unii de dimensiuni impresionante, au fost gasiti morti pe malul lacului Varsolt, cauza acestui incident ecologic fiind, cel putin deocamdata, necunoscuta, informeaza Agerpres.
"Am fost instiintati de angajatul nostru care raspunde de lacul de la Varsolt ca ieri si azi apa a adus la mal zeci de pesti morti. Este vorba de crapi, unii chiar de 10 kilograme’ – a declarat marti, Cristian Crisan, directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Salaj. El a adaugat faptul ca nu se stie cauza incidentului, pana la analizarea apei si pestilor morti putandu-se face doar presupuneri.
"Cauzele pot fi multiple. Poate fi lipsa oxigenarii apei, ca urmare a cresterii temperaturilor din ultimele zile, ierbicidele folosite la terenul ce inconjoara lacul sau, pur si simplu, o turma de oi care se pare ca se scalda in lac. Am dus pesti si apa pentru analize la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj si asteptam rezultate. In cursul zilei de azi le vom face o adresa si celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, care administreaza lacul de acumulare de la Varsolt", a precizat Crisan.
Pe de alta parte, Dorel Lungu, directorul SGA Salaj, spune ca cei doi angajati ai companiei pe care o conduce nu au cunostinta de pestii gasiti morti, ei avand mai mult atributii privind siguranta barajului de acumulare din zona.
"Se fac si analize, insa doar trimestriale, ale calitatii apei, iar angajatii nostri nu patruleaza pe maluri decat periodic, deoarece este vorba de un perimetru de 17 kilometri, ce nu poate fi strabatut zilnic", afirma Lungu. Nici Comisariatul Garzii de Mediu (CGM) Salaj nu stia marti nimic despre evenimentele de la Vartolt, desi doi inspectori au fost chiar in cursul zilei respective la fata locului.
"Nu stim nimic despre pestii morti. Eu si cu o colega am fost azi pe malul lacului, dar pentru a vedea modul in care s-a realizat ecologizarea acestuia. Am gasit, intr-adevar, o bucata dintr-un peste mort pe mal, insa fiind un caz singular, am crezut ca l-au adus apele", a sustinut Viorel Crisan, inspector in cadrul institutiei amintite. Lacul de acumulare de la Varsolt are un volum brut de circa 40 de milioane de metri cubi si asigura apa potabila pentru localitatile Zalau si Simleu Silvaniei, adica pentru aproape 80.000 de persoane.
Totusi, primele analize ale apei din lac, efectuate marti dupa-amiaza de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, au aratat ca aceasta este potabila.
"Analizele instantanee efectuate chiar azi, la fata locului, arata faptul ca apa este potabila, insa analize detaliate vor fi efectuate maine la laborator", a declarat Claudiu Fodor, din cadrul APM Salaj.
Foto: Pro Tv