Yvo de Boer cere Japoniei sa stabileasca tinte de reducere a emisiilor la summit-ul G8

Yvo de Boer, secretarul executiv al Conventiei pentru Schimbari Climatice din cadrul ONU (UNFCCC), i-a cerut Japoniei sa-si propuna tinte ambitioase de reducere a emisiilor la summit-ul G8 care se desfasoara in iulie in aceasta tara, informeaza Reuters.

Secretarul executiv al UNFCCC a declarat ca Japonia trebuie sa aduca tarile dezvoltate la o pozitie comuna privind nivelul de reducere al emisiilor pentru 2020. "Ca presedinte al G8, Japonia poate orienta discutiile catre tinte ambitioase. Lumea si in special sectorul privata are nevoie de claritate in aceasta privinta", a spus Yvo de Boer.

El a adaugat ca tarile industrializate stiu ca trebuie sa gandeasca in termenii unor reduceri de 25-40% fata de nivelul din 1990, pana in 2020, si ca emisiile ar trebui sa scada in urmatorii 10-15 ani. "Provocarea va fi daca G8 sub presedintia japoneza va identifica punctul in care membrii G8 isi vad emisiile in 2020", a mai spus Yvod e Boer.

Secretarul executiv UNFCCC a mai adaugat ca Japonia ar trebuie sa accepte un sistem de comercializare a emisiilor.

"Aproape toate tarile industrializate care fac parte din Protocolul de la Kyoto se orienteaza catre comercializarea emisiilor, dar in Japonia exista inca o considerabila opozitie din partea industriei", a declarat Yvo de Boer, mentionand ca absenta japoneza dintr-un astfel de sistem va fi un dezavantaj pentru toti participantii.

Japonia, unul dintre cei mai mari poluatori mondiali, a stabilit deja ca schimbarile climatice vor fi una dintre principalele teme de discutie de la G8 2008, desfasurat pe insula japoneza Hokkaido.

Yasuo Fukuda,prim ministrul japonez, a declarat, luna trecuta, la Forumul Economic Mondial de la Davos ca Japonia isi propune sa stabileasca o tinta nationala post 2012 cand expira Protocolul de la Kyoto, fara a specifica o cifra anume.

La discutiile de la Bali, din decembrie 2007, Japonia s-a alaturat SUA si a respins propunerea UE de reducere a emisiilor si dupa 2012, starnind indignarea ecologistilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri