În prezent, populația de pești, păsări, amfibieni, reptile și mamifere este cu 3/5 mai mică decât în 1970. Principala cauză a acestui fenomen este modul în care ne producem hrana și energia. Vestea bună este că avem cunoștințele și tehnologiile necesare pentru a opri extincția speciilor.
Avertismentul vine din partea organizației WWF, care a publicat astăzi o nouă ediție a raportului bienal „Living Planet”. Împreună cu cercetători de la Societatea Zoologică din Londra și Global Footprint Network, specialiștii WFF au încercat să evalueze impactul activității umane asupra stocului de animale. Iată mesajul Directorului WWF, Marco Lambertini:
Au descoperit că populația animalelor sălbatice a scăzut drastic în ultimele 4 decenii. Pe Pământ, trăiau în 2012 cu 58% mai puține vertebrate decât în 1970. Numărul peștilor, păsărilor, amfibienilor, reptilelor și mamiferelor ar putea scădea și mai mult până în 2020, ajungând la un nivel cu 67% mai mic decât cel de acum 46 de ani. Însă, potrivit raportului, nu totul este pierdut.
Cauzele declinului populației de vertebrate
Autorii raportului au analizat aproape 4.000 de specii de vertebrate în ultimele 4 decenii. Au constatat că numărul animalelor sălbatice a scăzut cu aproximativ 2% în fiecare an, ducând la pierderea a mai mult de jumătate dintre populațiile de animale.
Principalul motiv al declinului îl reprezintă activitățile umane, potrivit raportului. Exploatarea minieră, agricultura nesustenabilă și dezvoltarea urbană au condus la pierderea biodiversității, fără de care animalele nu pot supraviețui. La acestea, se adăugă supraexploatarea speciilor, prin pescuit sau vânătoare excesive. În sfârșit, poluarea și schimbările climatice au și ele un impact negativ.
Biodiversitatea, esențială pentru supraviețuirea omenirii
Specialiștii avertizează că distrugerea ecosistemelor nu are un impact devastator doar asupra animalelor. Aceasta afectează și modul de viață al oamenilor. Depindem de natură pentru a ne produce hrana și energia, pentru a ne procura apa și pentru a beneficia de aer curat.
Pământul nu poate însă face față ritmului în care exploatăm toate aceste resurse. Pentru a satisface cererea anuală în 2012, am fi avut nevoie de 1.6 planete.
Ce soluții propun cercetătorii
Autorii raportului consideră că singura soluție este combinarea eforturilor individuale cu angajamente ferme din partea companiilor și politici guvernamentale dure. Este nevoie, spun ei, de reforme în modul în care gestionăm resursele, în guvernanță, în gestionarea fluxurilor financiare și a piețelor, precum și în modul în care ne producem hrana și energia.
Raportul insistă asupra acestui ultim aspect. Recomandă facilitarea tranziției către producția și consumul de energie regenerabilă, diminuarea consumului de proteine animale în țările dezvoltate și reducerea risipei alimentare pe tot lanțul de producție, distribuție și consum. În plus, sugerează optimizarea productivității agricole, ținând cont de ecosisteme, înlocuirea folosirii pesticidelor cu metode de producție inspirate din natură și stimularea interacțiunii dintre sisteme agricole diferite.
Puteți găsi mai multe detalii despre stadiul în care omenirea a adus planeta pe site-ul WWF.