WWF salută planul Obama de a aborda emisiile de CO2 din sectorul energetic, care vizează în mod specific centralele electrice pe bază de cărbune. Planul reunește o serie de reguli și reglementări impunând pentru prima dată centralelor electrice să-și reducă cu 32% până în 2030 emisiile de carbon față de nivelurile din 2005. WWF a solicitat Uniunii Europene, printr-un comunicat de presă, să urmeze acest exemplu și să stabilească unui nivel maxim de emisii de CO2 pe care centralele electrice europene îl pot emite.
„Uniunea Europeană este în mod clar rămasă în urma Statelor Unite atunci când vine vorba despre abordarea serioasă a emisiilor din sectorul cărbunelui”, a declarat Genevieve Pons-Deladriere, directorul biroului de politică europeană WWF cu sediul la Bruxelles.
Președintele SUA, care a făcut din mediu încă din 2008 una dintre prioritățile sale, a subliniat luni, în declarația de lansare a Planului american pentru energie curată, amenințarea reprezentată de schimbările climatice și în special centralele electrice, surse de poluare de carbon. Barack Obama a descris restricțiile impuse centralelor electrice ca fiind „etapa cea mai importantă luată de America în lupta” contra schimbărilor climatice. El a respins criticile că planul său ar crește facturile la energie pentru americani, îi va lovi pe cei săraci și va costa locuri de muncă. „Acesta este lucrul care trebuie făcut”, a spus Obama.
Anunțul acestui plan intervine la mai puțin de șase luni până la conferința de la Paris asupra climatului (COP21). Cele 195 de țări participante la conferință ar trebui atunci să se angajeze să limiteze la maximum 2 grade Celsius creșterea temperaturii pe glob generată de emisiile de gaze cu efect de seră.
Citește și:
Germania va închide mai multe centrale pe bază de cărbune, pentru a-și atinge obiectivele climatice
Bruxelles-ul restrânge influența lobby-ului industriei de cărbune asupra standardelor de poluare
Ca să reducă poluarea aerului, Beijing vrea să închidă toate marile centrale pe cărbune