Peste 20.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate în ultimii patru ani de WWF-România. Pentru protejarea acestora este nevoie de un cadru legislativ care să le asigure protecția, dar și de repere clare privind identificarea acestor păduri.
După campania pentru protejarea pădurilor virgine din 2011, WWF a obținut în 2012 instituirea legislației necesare pentru protejarea acestor păduri. Ultimul pas – identificarea lor, constă în înființarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Odată instituit acest document, WWF va putea să propună, alături de alte inițiative, includerea celor peste 20.000 ha de pădure identificate deja în ultimii patru ani, folosind resurse proprii.
Catalogul instituie o protecție imediată printr-un sistem de identificare și evidență a pădurilor virgine care va permite implicarea tuturor celor interesați, inclusiv administratori de păduri și firme de exploatare.
În contextul creșterii presiunii asupra resurselor naturale și văzând ritmul cu care aceste păduri dispar, se înțelege prioritatea dezvoltării în regim de urgență a unui cadru legislativ eficient, care să permita tuturor celor interesați să se implice într-un mod contructiv pentru ocrotirea acestei moșteniri” a declarat Radu Vlad, Manager program păduri la WWF-România.
480 de zile de lucru efectiv în teren pentru identificarea a 20.000 ha de păduri virgine
Potrivit unui comunicat de presă al WWF România, deși la nivel național avem o serie de date obținute în cadrul proiectului Inventarul și Strategia pentru Gestionarea Durabilă și Protecția Pădurilor Virgine din România (PIN-MATRA/2001/018) privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine, acestea nu mai sunt conforme cu realitatea, situația pădurilor din România suferind transformări uneori dramatice în ultimul timp.
Pentru o inventariere cât mai exactă a pădurilor virgine și pentru protejarea eficientă a acestora, WWF-România a pornit în 2012 activități specifice de identificare, din resurse proprii, proces care se desfășoară și în acest moment.
Identificarea pădurilor virgine este un proces amplu, care necesită grupuri de lucru cu factorii responsabili, consultări publice cu factorii interesați, analiza suprafețelor în baza datelor existente și a informațiilor provenite din consultări, verificarea în teren a tuturor suprafețelor potențiale, validarea suprafețelor conforme, seminarii cu factorii interesați în care sunt prezentate rezultatele, înștiințarea autorităților și punerea la dispoziție a datelor de identificare a suprafețelor validate, confirmarea suprafețelor de către autorități și securizarea lor.
Acest proces a însemnat, până acum, 480 de zile de lucru efectiv în teren, pentru a consulta peste 500 de factori interesați*, pentru a organiza peste 40 de grupuri de lucru și pentru a finaliza peste 25 de seminare de informare-conștientizare.
Un alt lucru important de menționat este faptul că odată incluse în Catalog, aceste păduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protecție, cu excepția cazului de siguranță sau securitate națională”, a mai spus Radu Vlad, Manager program păduri la WWF-România.
Aproximativ 20.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate și cartate în urma evaluărilor de teren realizate de WWF-România alături de specialiști independenți din domeniul forestier.
Acestea se află în județele: Maramureș – peste 4.700 ha, Sibiu – peste 2.800 ha, Covasna – peste 400 ha, Brașov – peste 4.300 ha, Hunedoara – peste 600 ha, Gorj – peste 4.000 de ha, Mehedinți – peste 2.100 de ha, Caraș-Severin – peste 800 de ha și Bistrița-Nasaud – peste 100 ha.