WWF România: măsurile propuse pentru combaterea pestei porcine pot crea un dezastru ecologic

WWF România, alături de organizațiile de mediu din cadrul Federației Coaliția Natura 2000, își exprimă îngrijorarea cu privire la dezastrul ecologic care ar putea fi produs prin implementarea măsurilor de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor și Pădurilor. WWF România cere retragerea propunerilor Ministerului Apelor și Pădurilor, care ar putea duce la extinderea focarelor de epidemie.

Planul, care prevede măsuri extreme și fără susținere științifică precum recoltarea tuturor „mistreților și exemplarelor din speciile de prădători cu păr și pene”, trebuie retras și revizuit pe baza recomandărilor UE. Acestea prevăd, dimpotrivă, interzicerea totală a vânării mistreților în zonele nou infestate și luarea unor măsuri stricte de izolare a focarelor.

Măsurile Ministerului, cuprinse într-un proiect de Ordin de Ministru lansat în dezbatere publică pe 6 august, sunt în totală contradicție cu Strategia UE de combatere a PPA, cu recomandările și studiile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară și cu Directivele Păsări și Habitate ale Comisiei Europene.

„Aprobarea Ordinului propus ar fi o greșeală imensă și un pas mare înapoi în eradicarea PPA, precum și o tragedie ecologică majoră cu implicații pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Dacă vor fi aprobate și mai grav, implementate, aceste măsuri vor avea un efect de bumerang, iar, în loc să fie izolate, focarele de epidemie să fie extinse. Oameni, animale domestice și animale sălbatice vor avea și mai mult de suferit. Vânarea prădătorilor – care nu au cum să transmită mai departe virusul ci, din contră, să participe cel mai activ la eradicarea acestuia – ar fi cea mai mare și mai gravă eroare. Nu înțelegem de ce autoritățile nu apelează la specialiști și la măsurile recomandate la nivelul UE pentru astfel de situații de criză”, a declarat Cristian Remus Papp, manager național pentru Biodiversitate și Arii Protejate WWF România.

WWF atrage atenția că aceste măsuri sunt abuzive nu au susținere științifică, ci deservesc doar  interesele anumitor grupuri. Virusul PPA se transmite doar între suine, prin contact direct între indivizii bolnavi și cei sănătoși, respectiv prin contactul direct al mistreților sau porcilor sănătoși cu părți ale cadavrelor animalelor infestate, țesuturi, sânge, etc.

Singurele despre care s-a demonstrat că reprezintă un vector și un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de căpușe. Rolul prădătorilor și în special al carnivorelor mari în eradicarea PPA este unul major prin funcția lor sanitară și trebuie ținut cont de el în lupta împotriva virusului.

WWF România solicită retragerea Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor aflat în dezbatere publică, precum și revizuirea Planului Suplimentar de Măsuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane în România întocmit în baza dispozițiilor prim-ministrului Guvernului României, care prevede inclusiv măsurile din Ordin. De asemenea, ei cer aplicarea măsurilor incluse în Strategia UE cu privire la combaterea PPA, care recomandă în zonele nou infestate, printre care se numără și iterzicerea totală a vânării mistreților, restricționarea accesului în zonele infestate, instruirea vânătorilor, testarea tuturor carcaselor de mistreț și patrularea activă pentru găsirea carcaselor de mistreț de către personal instruit în vederea reintroducerii supravegherii pasive.

nemira.ro

În zonele care au fost infestate, dar în care nu s-a mai semnalat prezența PPA timp mai multe luni, Strategia UE include alte măsuri concrete, precum recoltarea mistreților de către vânători instruiți, predarea carcaselor, măsuri de biosecuritate, restricții totale la hrănirea artificială și la vânătoarea la goarnă.

Aceste măsuri țin seama și sunt în conformitate cu recomandările Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, bazate pe studii și observații științifice făcute de-a lungul timpului în țările din Europa care s-au confruntat cu virusul PPA.

România se confruntă cu o epidemie de pestă porcină care afectează în special sud-estul și nord-vestul României, numărul focarelor confirmate ajungând la 645.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri