WWF România caută donații pentru salvarea a 700.000 de hectare de păduri valoroase

WWF România a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea a 700.000 de hectare de păduri pe care specialiștii le numesc păduri cu valoare ridicată de conservare. Donațiile recurente sunt de doi euro și pot fi trimise prin SMS.

Din totalul de șapte milioane de hectare de păduri ale României, cel puțin 10% sunt păduri care adăpostesc valori biologice sau oferă servicii critice de protecție și siguranță comunităților umane din vecinătate. Cele minim 700.000 de hectare de păduri, pe care specialiștii le numesc păduri cu valoare ridicată de conservare, sunt vulnerabile și au nevoie de protecție pentru că deseori situația proprietății lor este incertă, sunt în pericol de a fi deteriorate și riscă să fie în timp complet distruse.

„Informațiile de care dispunem în prezent, prin intermediul Inventarului Forestier Național, nu desenează o harta precisă a amplasării pădurilor din România și implicit a pădurilor cu valoare ridicată de conservare.  Nu știm care este structura și distribuția la nivel național a elementelor ce definesc o pădure ca fiind valoroasă.  Mai mult decât atât, o bună parte dintre păduri nu este inclusă în fondul forestier național, iar dintre acestea, multe sunt păduri cu valoare ridicată de conservare”, transmite organizația.

Pădurile valoroase au una sau mai multe din aceste caracteristici:
– adăpostesc concentrații semnificative de biodiversitate și de specii autohtone
– adăpostesc ecosisteme rare, periclitate, ce riscă să dispară curând din mediul natural
– asigură păstrarea identității culturale sau religioase a comunităților
– oferă servicii de mediu esențiale în situații critice: protecție împotriva inundațiilor, controlul eroziunii solului
– asigură nevoile de baza ale comunității locale, cum ar fi lemnul de încălzit, gătit și cel utilizat pentru construcțiile rurale

Doritorii pot dona doi euro pe lună pentru campania „Împreună salvăm pădurile valoroase ale României” printr-un SMS cu textul „Panda” la numărul 8844.

„Dacă 20.000 de oameni se implică, vom reuși să protejăm concret prima zonă. Vom evalua în zonele noastre de proiect 100 de hectare de pădure unde vom identifica valorile ridicate de conservare și vom implementa procedurile și formalitățile necesare pentru ocrotire”, a explicat Radu Melu, coordonatorul național al departamentului Păduri la WWF România.

După identificarea valorilor acestei păduri, pentru ca ele să fie protejate pe termen lung, se vor interzice orice fel de lucrări care le-ar putea afecta. În plus, experții WWF se vor asigura, contribuind cu resurse și cunoștințe tehnice, că localnicii vor beneficia în continuare de serviciile oferite de pădurile valoroase.

Primele 100 de hectare astfel protejate vor reprezenta un prim exemplu și vor deschide drumul către salvarea tuturor celor 700.000 de hectare de păduri valoroase.  

„Vom aplica același model pentru a salva și restul pădurilor cu valoare ridicată, prin identificarea satelitară a pădurilor care reprezintă ecosisteme rare, mergând în teren să validăm aceste zone și asigurându-ne că se aplică toate procedurile necesare”, concluzionează Radu Melu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri