WWF ofera sugestii pentru niste Sarbatori Eco-fericite

Sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, insa acestea presupun si o crestere impresionanta a consumului, rezultand tone de deseuri, milioane de brazi taiati si o mare risipa de energie, atentioneaza reprezentantii organizatiei neguvernamentale WWF.

„La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate, pe de o parte, si capacitatea de regenerare a mediului, pe de alta parte, este ingrijorator: consumam resursele a 1.2 planete. Stilul de viata de pe continentul Nord-American duce la un consum echivalent cu resursele a 5 planete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a 3 planete. In Romania, consumam resursele a 1.5 planete, iar tendinta este in crestere. In conditiile unui consum din ce in ce mai ridicat, corelat cu reducerea dramatica a resurselor naturale, este important ca fiecare dintre noi sa constientizeze ca activitatea cotidiana, stilul de viata si chiar modul in care alegem sa ne petrecem sarbatorile de iarna contureaza viitorul planetei noastre”, a declarat coordonatorul departamentului de Comunicare din cadrul WWF, Dana Caratas.

WWF ofera consumatorilor, cu aceasta ocazie, cateva sfaturi prin care acestia pot reduce impactul asupra mediului de sarbatori.

Brazi naturali, la ghiveci

Milioane de brazi sunt taiati anual pentru Craciun, iar dupa numai 2-3 saptamani sunt aruncati la gunoi. O alternativa ar fi achizitionarea unui brad in ghiveci, pe care sa il impodobiti de Craciun, iar apoi sa il plantati in gradina proprie sau in cea a blocului. Veti avea astfel un brad natural nu doar pentru cateva zile, ci poate chiar pentru o viata. Brazii in ghiveci pot fi achizitionati din hypermarketuri, florarii, mall-uri sau magazine online.

Cadouri ecologice

Pentru un impact cat mai redus asupra mediului, cadourile trebuie sa fie cat mai rezistente in timp, sa aiba cat mai putin ambalaj, sa fie eficiente din punct de vedere al consumul de energie, sa fie reciclabile sau realizate din materiale reciclate.

  • In loc de obiecte, puteti oferi bilete la un spectacol, un abonament la un centru sportiv sau de infrumusetare, un curs de dans sau pentru invatarea unei limbi straine, o zi de babysitting sau o iesire in oras – toate acestea pot fi cadouri originale si, in acelasi timp, ecologice.
  • Mergeti la cumparaturi cu propria sacosa (de preferat, din material textil), evitand astfel pungile de plastic sau de hartie de la magazine.
  • Evitati sa cumparati jucarii cu baterii. Daca veti opta, totusi, pentru acest tip de cadou, asigurati-va ca bateriile pot fi reincarcate. Bateriile clasice reprezinta o problema din ce in ce mai mare, intrucat acestea contin chimicale toxice ce pot afecta mediul.
  • Folositi cu masura hartia, cutiile si pungile de cadou si refolositi-le pe cele care v-au ramas de anul trecut.
  • Moda ornamentelor de Craciun se schimba de la an la an, tendinta fiind aceea de a cumpara iar si iar alte decoratiuni care, intr-un timp mai scurt sau mai lung, ajung la gunoi. De ce nu ati opta anul acesta pentru ornamente ecologice? Dati frau creativitatii si realizati propriile ornamente de brad. Betisoarele de scortisoara, florile uscate, CD-urile vechi sa merele si nucile sunt doar cateva exemple.
  • In Europa, industria cu cel mai mare impact asupra mediului este cea alimentara. Si aceasta intrucat majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt transportate de la mii si mii de kilometri distanta, generandu-se o cantitate imporesionanta de CO2. Alegeti alimente naturale, produse local. Optati pentru alimente de sezon (cartofi, varza, ceapa, nuci, morcovi, dovleac, conopida, praz), in locul celor congelate, a caror pastrare si congelare presupun un consum foarte mare de energie. Cititi cu atentie eticheta produselor alimentare si informati-va cu privire la sursa de provenienta.
  • Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca ati inchis complet aparatura de birou! Nu lasati aparatura in stand-by! Conform unui studiu realizat de Canon in 2006 in Marea Britanie, energia irosita de aparatura de birou lasata in stand-by timp de 10 zile, pe perioada vacantei de Craciun, ar fi suficienta pentru pregatirea unui numar de 4.4 milioane curcani sau pentru functionarea a 350.000 de beculete ornamentale, timp de 240 ore. In plus, cei 43.6 milioane kWh consumati in mod inutil se traduc in emisii de peste 25.000 de tone de dioxid de carbon sau in cheltuieli suplimentare de 8.66 milioane de lire sterline. Consumul energetic este cu mult mai mare in perioada sarbatorilor, insa exista metode simple prin care putem economisi energie. Daca ne gandim doar la clasicele beculete de brad, simpla lor inchidere pe perioada noptii sau cand nu suntem acasa poate economisi energie. De asemenea, stingerea completa a televizorului, calculatorului, DVD-ului sau a altor aparate electronice, atunci cand nu le folosim, va duce atat la scaderea emisiilor de dioxid de carbon, cat si la micsorarea facturii de electricitate. Pentru si mai multa economie, puteti sa faceti cadou casei voastre un set de becuri ecologice. Au o durata de viata mult mai mare si reduc semnificativ consumul de electricitate.
  • Cat mai putine deseuri – Incercati sa cumparati alimente si bauturi ambalate in materiale ce pot fi reciclate (hartie sau sticla) si evitati produsele supraambalate sau al caror ambalaj este dificil de reciclat. Evitati, totodata, produsele dispensabile precum servetelele de hartie, tacamurile sau pungile de plastic.
  • Fiti un cumparator inteligent! Daca intentionati sa achizitionati produse electronice, precum combine stereo sau televizoare, alegeti-le pe cele care pot fi inchise complet si nu raman in stand-by. Totodata, verificati clasa de consum energetic – optati, intotdeauna, pentru clasa A!
  • In mai multe regiuni din lume, cresterea industriei de exploatare a materiei lemnoase pune in pericol ultimele paduri naturale, fauna si flora lor, dar si traiul oamenilor care depind de ele. Totodata, procesarea fibrei lemnoase si producerea hartiei presupun eliberarea unei cantitati foarte mari de gaze cu efect de sera, cat si un consum ridicat de energie si apa industriala.
  • Anual, milioane de felicitari sunt trimise prin posta in toata lumea, insa o mare parte dintre acestea, impreuna cu plicurile lor, ajung la cosul de gunoi. Pentru a economisi hartia si resursele naturale, WWF va sugereaza sa inlocuiti felicitarile din hartie cu cele electronice. De asemenea, multe ONG-uri ofera posibilitatea de a trimite felicitari online si de a contribui la actiunile lor, astfel incat puteti continua obiceiul de a face acte caritabile de Craciun, economisind, in acelasi timp, resurse importante.
  • Chiar daca pare un mijloc de deplasare comod si rapid, transportul aerian este una din principalele surse de emisii de dioxid de carbon – emisii responsabile pentru schimbarea climei si incalzirea globala.
  • Pentru vacanta de iarna, puteti alege o destinatie de vacanta din Romania sau din vecinatatea tarii noastre. Ori de cate ori este posibil, alegeti sa va deplasati cu trenul. Este, in prezent, cea mai prietenoasa optiune pentru mediu.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri