Romanii sunt invitati sa stinga lumina sambata seara timp de o ora pentru a se alatura miscarii mondiale de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice. Asociatia pentru Energie Regenerabila (AER) si WWF Programul Dunare-Carpati Romania au lansat aceasta invitatie la campania Earth Hour (Ora Pamantului).
La ora locala 8 pm, sustinatorii acestei initiative vor inchide lumina timp de o ora in case, sedii de institutii, organizatii sau companii. Scopul Earth Hour este sa atraga atentia asupra fenomenului schimbarilor climatice si sa demonstreze cum un gest simplu, preluat si multiplicat de milioane de persoane, are un impact pozitiv pentru mediu.
In Bucuresti, voluntari ai WWF si AER vor fi prezenti in parcul Herestrau sambata, intre orele 11 si 14, si vor oferi informatii despre Earth Hour, despre schimbarile climatice si modul in care fiecare persoana se poate implica in prevenirea acestora, reducand consumul de energie si adoptand un stil de viata responsabil fata de mediu. Scopul acestei actiuni este sa atraga un numar cat mai mare de persoane care sa sustina initiativa Earth Hour si sa promoveze lucrurile simple, pe care fiecare individ le poate face, pentru a reduce consumul de energie.
„Schimbarile climatice sunt o realitate. Consecintele acestora in tara noastra – fenomene meteorologice extreme, inundatiile din 2006, scaderea resurselor de apa potabila in unele zone din tara, seceta extrema din 2007, productii agricole reduse, urmate de cresterea preturilor la alimente – ne afecteaza din ce in ce mai mult. Ceea ce trebuie sa constientizam este ca fiecare poate contribui cat de putin, prin gesturi simple, la combaterea si prevenirea schimbarilor climatice. Sa stingem lumina la birou sau cand iesim dintr-o camera, sa nu lasam aparatura electronica in modul „stand-by”, sa utilizam becuri mai eficiente energetic, sa utilizam pe cat posibil transportul in comun, sa reducem consumul irational de apa, sunt lucruri simple, care nu ne afecteaza nici confortul, nici standardul de viata, dar care au un impact pozitiv pentru mediu. Acesta este mesajul Earth Hour”, precizeaza Dana Caratas, Coordonator Comunicare WWF Programul Dunare-Carpati Romania.
Evenimentul Earth Hour a fost organizat pentru prima data de WWF Australia, in 2007. In 29 martie, peste 2 milioane de locuitori din Sydney au inchis lumina in casele lor, timp de o ora. 2100 de companii s-au implicat, stingand lumina in sediile lor si incurajandu-i pe angajati sa faca acelasi lucru. Si autoritatile locale au sustinut evenimentul si au oprit iluminarea unora dintre cele mai importante zone de atractie ale orasului, precum cladirea Operei sau Harbour Bridge.
Rezultatele evenimentului au fost peste asteptari, reducerea consumului de energie in Sydney in timpul Earth Hour fiind 10.2%, fata de 5% anticipat initial. Impactul acestei actiuni a facut ca in 2008 Earth Hour sa devina un eveniment mondial, sustinut oficial de administratiile unor orase precum: Atlanta, San Francisco, Bangkok, Ottawa, Vancouver, Montreal, Dublin, Sydney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisbane, Adelaide, Copenhaga, Aarhus, Manila, Chicago, Tel Aviv, Toronto.