WWF: Încălzirea globală a afectat deja plantele și animalele de pe toate continentele

WWF arată, într-un raport intitulat „Feeling the Heat”, că încălzirea globală a produs deja modificări în lumea animală şi cea a plantelor de pe fiecare continent, informează DPA.

Documentul prezentat miercuri de organizaţie precizează că evenimente meteo extreme cum ar fi valurile de caniculă, secetă sau inundaţii devastatoare afectează lumea vie, care are deja dificultăţi majore în a se adapta la creşterea temperaturilor globale.

Criza climatică nu este un fenomen din viitorul îndepărtat”, a spus Christoph Heinrich, director de conservare în cadrul WWF. „Se întâmplă în prezent – şi la uşa noastră. Cu cât va fi mai cald, cu atât va fi mai mare presiunea”.

Raportul analizează impactul crizei climatice asupra unei selecţii de 13 specii de animale şi plante. Printre acestea, se află specii native din Europa, cum ar fi cucul, bondarul şi liliacul de plajă. Liliacul de plajă, specie pereclitată, este ameninţată de creşterea nivelului mărilor.

Unele varietăţi de cuc sunt deja în primejdie având în vedere comportamentul lor special de reproducere. Această pasăre depune îşi ouăle în cuiburile altor specii de păsări după care le lasă pe acestea să le clocească. Un cuc călătoreşte circa 7.000 de kilometri din locurile de iernat. Dacă păsările-gazdă revin mai repede din locurile de iernat din cauza temperaturilor în creştere, vor începe de asemenea reproducerea mai devreme. Fiind printre ultimii sosiţi, cucul nu va mai găsi cuiburi unde să-şi depună ouăle şi va trebui să aştepte al doilea clocit, care începe de obicei la mijlocul lui mai. În aceste condiţii, specia va intra în declin.

Bondarii, pe de altă parte, sunt sensibili la supraîncălzire, potrivit WWF. În prezent, specia este cel mai afectată în ţări cu climă caldă, cum ar fi Mexicul şi Spania. Au început însă să se rărească şi în regiunile mai reci.

Bondarii din regiunea alpină se mută la altitudini mai înalte, unde se găseşte un habitat mai puţin viabil pentru aceştia. În plus, sunt ameninţaţi şi de alţi factori, cum ar fi agricultura intensivă.

Într-un capitol special, bazat pe un raport dat publicităţii de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), WWF vorbește despre încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius, respectiv 2 grade Celsius.

Potrivit raportului, la o încălzire cu 1,5 grade Celsius, 8% dintre plante îşi vor pierde peste jumătate dintre varietăţi; în scenariul unei creşteri a temperaturilor cu 2 grade Celsius, procentul este de 16%. În cazul vertebratelor, procentele corespunzătoare sunt 4% şi 8%.

Citește și: Imaginile din satelit arată că pădurea tropicală amazoniană își pierde capacitatea de refacere 

spot_img

Ultimele știri