Președintele retrimite Legea vânătorii în Parlament: Ar putea crea dezechilibre majore în rândul speciilor de păsări

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri retrimiterea pentru reexaminare în Parlament a Legii pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, prin care se stabileau cote zilnice pentru împușcarea păsărilor migratoare.

(…) apreciem că ipoteza normativă ce permite desfășurarea activității de vânătoare prevăzute la art. 24 din lege <<fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare>> ar putea conduce la imposibilitatea preconizării impactului real al vânătorii asupra efectivelor speciilor vânate, putându-se ajunge la dezechilibre majore în rândul populațiilor de păsări admise la vânătoare, prin vânarea excesivă a unor specii, mai ales că unele dintre acestea sunt încadrate la nivel global sau european la categoria Vulnerabile (VU) sau la categoria Aproape amenințate (NT), potrivit statutului de periclitare al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN)”, se arată în cererea de reexaminare a șefului statului.

Astfel, dincolo de cumulul de factori ce pot fi avuți în vedere pentru realizarea unei estimări a acestui impact (rezultatele din ultimii ani ale activității de vânătoare, interesul vânătorilor pentru o specie ori alta etc.), președintele consideră că, în condițiile în care nu sunt cerute alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare, numărul total de exemplare posibil a fi recoltat de către un vânător/zi/vânătoare poate depăși limita acceptabilă de exploatare pentru speciile care pot face obiectul vânătorii, existând riscul ca acțiunile de vânătoare să devină incompatibile cu menținerea populației din speciile respective la un nivel satisfăcător.

Având în vedere că unele dintre speciile de păsări cuprinse în anexa legii supuse reexaminării, conform statutului de periclitare actual stabilit de IUCN, sunt încadrate la nivel global sau european nu numai la categoria Least concern (LC), ci la categoria Vulnerabilă (VU) şi la categoria Aproape amenințate (NT), președintele Iohannis consideră că s-ar impune și reanalizarea conținutului anexei.

În acest sens, conținutul normativ al acestei anexe trebuie să vizeze preîntâmpinarea scăderii pe termen lung a diversității speciilor, în concordanță cu actualizarea realizată de către IUCN cu privire la statutul de periclitare şi încadrarea în una sau alta dintre categoriile specific”, se arată în document.

Proiectul fusese inițiat de deputatul din partea minorității bulgare Gheorghi Nacov, care a mulțumit de la prezidiu pentru votul din plen, spunând că vânătorii vor avea astfel ocazia „să își facă datoria”.

Președintele poate cere reexaminarea o singură dată, însă Parlamentul nu este obligat să îi accepte propunerile.

Despre acest proiect, Green Report a relatat pe larg:

CCR a decis că Legea care stabilește cote zilnice de vânătoare pentru păsări e constituțională. Președintele poate cere reexaminarea  

Sesizarea de neconstituționalitate privind cotele zilnice de vânătoare pentru păsări, pe masa CCR. Declic a organizat un protest 

Păsările migratoare în pericol! Cotele anuale se elimină, vânătorii primesc cote zilnice

Parlamentarii au adoptat cotele zilnice de vânătoare pentru păsări. Inițiator: „Vă mulțumesc în numele vânătorilor că ne-ați dat ocazia să ne îndeplinim obligația legală”

Simbolurile României rămân în bătaia puștii. Legile prin care s-ar interzice vânătoarea de capre negre și ciocârlii sunt blocate în Parlament de doi ani

spot_img

Ultimele știri