WWF Germania: Animalele sălbatice încă sunt vândute în piețele din sud-estul Asiei

Organizația WWF avertizează cu privire la pericolul piețelor de animale sălbatice, care încă sunt organizate. Un alt studiu a arătat că vânzările online de astfel de animale au prosperat în perioada pandemiei.

Organizaţia pentru conservarea naturii World Wildlife Found (WWF) a avertizat asupra pericolului reprezentat de comerţul liber, nereglementat cu animale sălbatice, la un an după izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus în oraşul Wuhan, din centrul Chinei.

S-a demonstrat ştiinţific faptul că noul coronavirus a trecut de la un animal sălbatic la om, conform raportului despre comerţul cu animale sălbatice în regiunea Mekong (sud-estul Asiei), ce a fost dat publicităţii de filiala germană a organizaţiei WWF.

Conform raportului, mai mult de jumătate dintre cele aproximativ 500 de pieţe şi târguri din marile oraşe asiatice în care sunt scoase la vânzare animale sălbatice se află în regiuni cu riscuri potenţial ridicate de zoonoză (transmiterea bolilor de la animale la oameni).

„Pieţele mari cu standarde scăzute de igienă, în care este vândut vânat, sunt predispuse riscului de contagiere prin zoonoză”, a declarat Stefan Ziegler, reprezentant al WWF Germany.

Conform WWF, milioane de animale sălbatice sunt comercializate anual în regiuni ale Asiei de Sud-Est, printre care căprioare şi porci mistreţi, dar şi rozătoare şi lilieci, animale-rezervor pentru o multitudine de agenţi patogeni.

Afaceri din vânzările online de animale sălbatice

Cercetătorii de la Universitatea Oxford Brookes și de la Universitatea Australiei de Vest au analizat peste 20.000 de postări de Facebook și în jur de 100.000 de comentarii legate de vânzările de animale sălbatice. În numai 0,44% dintre acestea a fost menționat virusului Covid-19.

În schimb, au descoperit mii de postări în care animalele sălbatice erau vândute, cu foarte puține menționări referitoare la conexiunea cu virusul. În unele cazuri, acestea erau comercializate ca fiind animale de companie.

„Nu am găsit niciunul sau foarte puțini oameni care să abordeze legăturile dintre Covid-19 și comerțul cu animale sălbatice și, dacă au făcut-o, a fost făcut într-un mod la care nu ne așteptam. Adică, au folosit Covid-19, restricțiile de călătorie, blocările, ca o modalitate de a promova comerțul cu animale de companie prinse în sălbăticie: „cumpărați-vă animalul acum înainte de lockdown”, „maimuțele sunt prieteni buni de lockdown”, „în ciuda virusului, noi încă facem livrări, etc.””, a mai spus acesta.

Au descoperit însă că niciun comerciant sau cumpărător nu a discutat despre transmiterea potențială a virusului de la animale sălbatice la oameni.

Citește și: 
Vietnamul interzice importurile de animale sălbatice pentru a reduce riscul unor pandemii viitoare

China vrea să interzică permanent comerțul și consumul de animale sălbatice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri