Oracle Cloud și proiectul „World Bee” lansează o rețea globală care folosește inteligența artificială (AI) pentru a monitoriza și a reduce declinul alarmant al populațiilor de albine. Denumită „Rețeaua de Stupi World Bee”, acesta va colecta date de la distanță, folosind o platformă electronică conectată la stupi.
Oracle și proiectul „World Bee” anunță în premieră o inițiativă internațională de cercetare a declinul populațiilor de albine la nivel global, menită să ajute la protejarea acestora.
Noul program folosește tehnologia cloud pentru a înțelege mai bine albinele – cea mai importantă specie polenizatoare a lumii în ecosistemele agricole. Denumită „Rețeaua de Stupi World Bee”, acesta va colecta date de la distanță, folosind o platformă electronică conectată la stupi. Datele vor fi apoi transmise în Oracle Cloud, care va folosi instrumente analitice, inclusiv inteligența artificială (AI) și hărți interactive, pentru a oferi cercetătorilor noi informații cu privire la relația dintre albine și mediul lor înconjurător.
„Rețeaua de Stupi World Bee” le va permite cercetătorilor să „asculte” albinele analizând date acustice complexe colectate în interiorul stupilor „inteligenți”, care includ mișcarea aripilor și a membrelor acestora. În combinație cu alte măsurători precise – printre care temperatura, umiditatea și recolta de miere – cercetătorii vor putea să monitorizeze îndeaproape coloniile de albine, să le detecteze tiparele de comportament și să le anticipeze reacțiile.
Astfel, ecologiștii și apicultorii vor putea să acționeze pentru a proteja coloniile de albine, împiedicând roirea la momente nepotrivite sau îndepărtând prădătorii precum viespea asiatică – o insectă invazivă. Valoarea datelor statistice constă în faptul că acestea vor informa apicultorii despre evoluția stării de sănătate a coloniilor de-a lungul anului, pentru a ajuta la un management mai bun al acestora.
”Viața noastră este conectată în mod intrinsec cu albinele”, a spus Sabiha Rumani Malik, membru fondator și președinte executiv al CIC – proiectul „World Bee”. ”Protejând albinele și alte specii polenizatoare, putem ajuta la soluționarea problemelor legate de rezervele globale de hrană, a problemelor legate de sărăcie și putem reduce pierderea biodiversității și deteriorarea ecosistemelor. Parteneriatul nostru cu Oracle Cloud este un mariaj extraordinar dintre natură și tehnologie. Acesta va determina publicul să aibă din ce în ce mai multă grijă pentru speciile polenizatoare; ne va permite să cercetăm în profunzime evoluția acestora și în mod extraordinar, ne va permite să acționăm la un nivel fără precedent până acum. Cu cât înțelegem mai mult relația dintre polenizare, hrană și bunăstarea oamenilor, cu atât vom face mai multe pentru a proteja albinele și speciile polenizatoare – și vom contribui la protejarea noastră și a planetei.”
Datele și informațiile obținute prin utilizarea Oracle Cloud vor fi puse la dispoziție pentru proiecte de cercetare și de conservare a mediului înconjurător care se ocupă de protejarea albinelor din întreaga lume. Prin diseminarea resurselor și prin susținerea colaborărilor din domeniu, inițiativa „Rețeaua de Stupi World Bee” își propune să își multiplice impactul și să permită acțiuni la scară mai mare pentru a salva albinele.
”Tehnologia schimbă regulile jocului în ceea ce privește eforturile de conservare a mediului”, a declarat John Abel, director de proiect la Oracle Cloud. “Folosind tehnologia cloud, proiectul „World Bee” va avea pentru prima oară o viziune cu adevărat globală și în timp real asupra sănătății populației de albine. Acest lucru îi va înzestra pe oamenii de știință cu informații necesare pentru a colabora cu guverne și cu apicultori în lupta lor împotriva declinului alarmant al populațiilor de albine .”
[box type=”info” align=”aligncenter” width=”2″ ]Cercetările arată că de vină pentru scăderea numărului populațiilor de albine la nivel global sunt condițiile din ce în ce mai neospitaliere pentru albine cauzate de pierderea biodiversității florei, de intensificarea metodelor industriale în agricultură, de schimbările climatice și de creșterea utilizării pesticidelor.[/box]
CIC prin proiectul „World Bee” a devenit partener cu Facultatea de Agricultură, Politici Publice și de Dezvoltare a Universității Reading din Marea Britanie, una dintre universitățile de specialitate în domeniul politicilor agricole și de dezvoltare rurală aflată în top zece mondial. În viitor, aceste instituții partenere speră să contribuie prin introducerea tehnologiilor IT și a informațiilor de ultimă ora la dezvoltarea cercetărilor ecologice .
Proiectul „World Bee” CIC este o inițiativă internațională care încearcă să identifice soluții la probleme cauzate de scăderea biodiversității, de creșterea nesiguranței alimentare și a sărăciei, prin intensificarea măsurilor ecologice și a programelor de refacere a populațiilor de polenizatori.