WIREC 2008

In saptamana 3-7 martie 2008 a avut loc la Washington, DC Conferinta internationala privind energia regenerabila. Au participat, la invitatia US Energy Association, ACORE (American Council for Renewable Energy) si Departamentul de Stat.

Text de Ionut Purica

Conferinta a avut doua sectiuni: una ministeriala, cu participarea a reprezentanti guvernamentali din peste 100 de tari, iar cealalta – tehnologica, manifestata intr-o expozitie unde se puteau vedea masini nepoluante sau care consumau 2,2 litri la 100 km, tehnologii de fabricatie de biocombustibili si metode de conversie de energie regenerabila, pentru a mentiona numai cateva.

Momentul culminant a fost cel in care presedintele Statelor Unite – George W. Bush – in persoana, a dat un mesaj deosebit de puternic. SUA sunt gata sa discute acordurile privind reducerea emisiilor de gaze de sera de dupa 2012 (post-Protocolul Kyoto). Se discuta cu China, India, Brazilia etc. Astfel incat nicio tara nu va mai avea, citez, "free ride", am incheiat citatul. Centralele nucleare revin in forta pe fondul unei birocratii reduse, deja 6 proiecte au fost aprobate, iar 22 sunt in curs de a fi. Tehnologiile de energie regenerabila sunt dezvoltate la nivelul de implementare pe scara larga, lucru care le aduce preturile la valori comparabile cu cele ale tehnologiilor clasice bazate pe carbon. Pana la trecerea la sisteme de hidrogen se folosesc biocombustibilii si mentionez ca Departamentul Agriculturii al SUA era unul dintre reprezentantii strategici la Conferinta. In sfarsit exista fonduri dedicate finantarii implementa rii energiilor regenerabile in lume.

Dati-mi voie sa o iau mai incet

Dupa atacul japonez de la Pearl Harbour, generalul comandant al fortei japoneze a spus ca un gigant adormit (SUA) a fost trezit. Am avut aceeasi senzatie la Washington. Colegii americani spuneau ca ar fi fost bine ca presedintele sa fi dat acest mesaj acum opt ani, cand si-a inceput mandatele de presedinte. Eu cred ca acum opt ani, SUA nu erau pregatite cu tehnologii viabile in domeniu. Este evident ca Statele Unite sunt bazate pe petrol, gaz, carbune, transport poluant etc., care sustin un consum de energie per capita de trei ori mai mare decat cel din UE. In ultimii ani s-au alocat zeci de miliarde de dolari pentru cercetarea in domeniul regenerabile, biocombustibili, sisteme de hidrogen, transport nepoluant. America s-a trezit.

Sunt o serie de lucruri interesante de remarcat

Cine credeti ca erau cei mai importanti promotori ai conferintei? BP si Chevron! Este evident ca pe fondul cresterii pretului petrolului la valori de peste 110 USD/baril si cu refuzul OPEC de a creste productia (asa cum spunea presedintele Bush) companiile petroliere incep sa caute noi "zacaminte". De ce sa forezi dupa petrol cand poti sa-l cultivi in preria americana sub forma de porumb si rapita, din care obtii etanol si biodiesel. Companiile de petrol devin companii de energie. Pe trolul s-a format din plante si energie solara acum sute de milioane de ani; azi revenim la elementele de baza: plante pentru biocombustibili si energie solara pentru caldura si electricitate.

In situatia cultivarii combustibilului, agricultura incepe sa aiba valente cu totul noi. Apare o problema serioasa de deci zie: vrem sa ne deplasam sau sa mancam. Apare competitia intre cateva miliarde de oameni care depind de productia agricola americana si cele cateva sute de milioane de masini si avioane care asigura deplasarea acestor oameni. Deocamdata, statele agricole din preria americana au redus exportul
de porumb catre Mexico din motiv de productie de etanol pentru masi nile americane. In plus, mai putin porumb ca hrana pentru vite conduce la cresterea pretului carnii si al laptelui in SUA. Oare Ministerul roman al Agriculturii realizeaza ca putem ajunge intr-o criza a pretului mancarii in lume? Cum ne pregatim?

Tehnologiile bazate pe hidrogen, inclusiv celule de combustie (electroliza inversa care reuneste hidrogen cu oxigen, intr-un mediu catalitic, pentru a produce apa si electricitate), sunt deja la nivelul de grupuri modulate de 300 kW care sunt in functiune folosind gaz natural (CH4) sau biogaz. Am vazut masini care functioneaza cu celule de combustie sau hibride cu baterii electrice si motoare clasice. Evident ca exista si aici unele piedici, ca de exemplu faptul ca o masina care acopera 100 mile cu un galon, de la prezentul de circa 30, va reduce vanzarile de benzina, lucru care unora nu le-ar placea. Mai mult, noi tehnologii implica noi structuri-suport ale acestora. Ganditi-va ca daca vom folosi masini electrice pe care le vom pune in priza noap -tea pentru a reincarca bateriile, curba de sarcina in sistemul energetic national va fi mult aplatizata, lucru care unora le-ar placea mult.

Cert este ca suntem in fata unei penetrari tehnologice ac celerate pe curba logistica de penetrare a tehnologiilor noi. Urmeaza reasezarea lumii pe noi niveluri de structuri optimale atat pe partea de productie, cat si pe cea de consum. O noua economie, in care noi structuri care includ tehnologii si interactii cu mediul inconjurator le vor inlocui pe cele cu care suntem obisnuiti azi.

Cum se va finanta aceasta schimbare? Exista bani in lume; ce nu exista sunt cicluri economice credibile. Acum catva timp, comertul electronic era un asemenea ciclu, pana nu de mult imobiliarul era altul, comertul cu certificate de emisie este si el un ciclu similar. SUA au infiint at un fond pentru transferul de tehnologii de energie regenerabila. Alte entitati private au constituit fonduri similare. Banii investitorilor, care acum nu se mai duc in imobiliar, sunt disponibili pentru alte investitii care sa asigure un nivel de rulaj suficient de mare. Lumea nu functioneaza pe functie, ci pe derivata: "viteza de rulaj al banilor"; solutia SUA de iesire din criza este "va scutim de taxe ca sa cresteti consumul" – creste viteza de rulaj al banilor; evident, ei stiu sa limiteze si inflatia in aceasta situatie.

Unde ne gasim noi?

Avem o strategie de energie regenerabila, am transpus directiva CE asupra biocombustibilului, si avem fabrici de biocombustibil facute de altii, cercetarile in domeniul sistemelor de hidrogen sunt la inceput, iar masinile hibrid abia au inceput sa se vanda in Romania (poate ca taxa auto ar trebui sa aiba si o componenta pozitiva: sa dam bani celor care cumpara masini cu tehnologie nepoluanta, nu numai sa luam de la cei care cum para masini poluante). Este esential sa activam administratia locala pentru a identifica proiectele de energie regenerabila. Tehnologiile sunt inutile daca nu se intalnesc cu proiecte dedicate si cu finantari corespunzatoare. Pentru a face proiecte este nevoie de personal educat in acest sens atat la nivel local, cat si central. Mai mult, avem nevoie de capacitate de predictie si de modelare care sa ne permita sa fim pregatiti pentru noua economie care se naste. Cine nu prevede nu va putea sa se adapteze, iar cine nu se adapteaza dispare – se pare ca ontogenia struc turilor socio-economice umane repeta filogenia structurilor naturii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri