Chile a fost afectat in acest sfarsit de saptamana de 40 de cutremure, cel mai puternic avand magnitudinea de 6,8 grade, vineri, dar nu au fost inregistrate pagube in zona central-sudica a tarii, inca zguduita de replici ale seismului din urma cu un an, relateaza Mediafax.
"Patruzeci si doua de replici s-au produs de vineri", a declarat luni directorul Biroului national pentru situatii de urgenta (Onemi) Vicente Nunez. "Nu a fost raportata nicio situatie de urgenta" de catre serviciile de interventie, a adaugat el.
Unul dintre ultimele cutremure puternice, de 6,2 pe scara Richter, potrivit Serviciului de seismologie chilian, s-a produs in noaptea de duminica spre luni, in regiunile Maule, Bio Bio si O’Higgins, cel mai afectate catastrofa din 27 februarie 2010.
Seismele de la acest sfarsit de saptamana au avut magnitudinea cuprinsa intre 4,1 si 5,9, potrivit Onemi, care continua sa inregistreze replici minore luni.
Vineri, cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a determinat evacuarea in ordine a cladirilor si zonelor apropiate de litoral, desi nu a fost nicio alerta de tsunami. Aceasta reactie a fost salutata de autoritati.
La un an de la catastrofa soldata cu 523 de morti si 24 de disparuti, chilienii incep sa accepte treptat ideea, sustinuta de oamenii de stiinta, ca replicile seismului cu magnitudinea de 8,8 din 27 februarie, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, vor continua timp de mai multi ani.
Presedintele Sebastian Pinera a apreciat vineri ca acest lucru "va continua sa se produca timp de cinci ani sau mai mult".
Sergio Barrientos, de la Serviciul seismologic al Universitatii din Chile, apreciaza totusi ca "vor trece fara indoiala 200 de ani inainte ca un cutremur cu magnitudinea de 8,8 sa se produca in aceeasi regiune, deoarece aceasta energie trebuie sa se acumuleze timp de decenii, chiar secole".
Chile, tara cu o intensa activitate seismica, a inregistrat in 1960 la Valdivia (sud) cutremurul cel mai puternic masurat vreodata, cu magnitudinea de 9,5. Acesta a provocat moartea a 5.700 de persoane.