537 de vulturi rari, otrăviți în masă în Botswana

Peste 500 de vulturi şi două acvile de stepă din specii aflate în pericol de dispariţie au murit otrăviţi în Botswana. Incidentul a fost catalogat de activiştii de mediu drept unul dintre cele mai importante episoade documentate de ucidere în masă a unor vieţuitoare ameninţate cu dispariţia.

Majoritatea păsărilor ucise erau vulturi cu spatele alb, specie aflată „în pericol critic de dispariţie”, conform clasificării Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Printre păsările moarte se numără şi 17 vulturi cu capul alb şi 28 de vulturi cu glugă, la rândul lor „în pericol critic de dispariţie”.

Decesul acestor păsări s-a produs în plin sezon de creştere a puilor, ceea ce înseamnă că şi urmaşii lor ar putea fi afectaţi, transmite BBC.

„Speciile (n.r. din care aparțineau vulturii morți) nu pot rezista acestor pierderi și este imposibil să recuperăm dispariția acestor indivizi și perechi, pe durata vieții noastre”, a declarat Kerri Wolter, CEO al organizației VulPro.

Autorităţile guvernamentale suspectează că braconierii care au omorât trei elefanţi au contaminat cadavrele acestora cu otravă, o practică obișnuită în zonă. Vulturii care dau ocol cadavrelor pot fi observaţi de la kilometri depărtare, astfel că braconierii, care se tem că astfel vor fi deconspiraţi, apelează deseori la metoda otrăvirii acestor păsări.

Zona a fost decontaminată, iar mostrele prelevate de la faţa locului urmează să fie analizate. În plus, autoritățile guvernamentale au declarat că otrăvirea în masă este „periculoasă şi dăunătoare mediului” şi a îndemnat publicul să „se abţină de la astfel de acte ilegale”.

„Pentru că vulturii se maturizează și cresc încet, magnitudinea de a pierde puțin sub 600 de vulturi într-o singură săptămână este foarte greu de cuprins cu mintea”, a mai spus Wolter.

Botswana a declanşat un val de critici, luna trecută, după ce a decis să ridice embargoul privind vânătoarea. Autorităţile guvernamentale au argumentat că prohibiţia a condus la creşterea numărului de elefanţi care produc pagube culturilor agricole şi chiar au ucis câteva persoane din zonele rurale.

În Botswana trăiesc circa 130.000 de elefanţi, cea mai mare populaţie de elefanţi din lume.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri