VTree, copacul solar, ales ca „The Big Idea” în cadrul Street Delivery X

Anul acesta Street Delivery a ajuns la cea de-a zecea ediție, ocazie cu care a lansat o provocare: un concurs de proiecte care să respecte tema amprenta de carbon. Zece proiecte câștigătoare au fost premiate cu câte 1.000 de euro fiecare, iar la finalul celor trei zile ale evenimentului, juriul a ales și „The Big Idea” dintre aceste proiecte: VTree, o instalație urbană de socializare care răspunde cerințelor societății de azi, atât din punct de vedere energetic, ecologic cât și social.
VTree

„Capacitatea umanității de a face, amplificată exponențial de tehnologie, a depășit cu mult capacitatea umanității de a înțelege. Am trecut deja peste pragul de pericol. E timpul să luăm schimbările climatice în serios”, scriu organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook.

Astfel, cu ocazia ediției aniversare de zece ani, organizatorii Street Delivery au lansat un concurs cu tema amprenta de carbon. Pe lângă respectarea acestei teme, proiectele înscrise trebuiau să fie de așa natură încât să ofere posibile soluții de durată, să-i implice activ pe vizitatori în transformarea orașului și să nu conțină componente comerciale.

Dintre sute de proiecte înscrise, au fost alese zece câștigătoare, iar dintre cele zece, un juriu format din donatori individuali care au contribuit la finanțarea premiilor pentru aceste proiecte (Corina Șuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupșa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Șerban Sturdza, Șerban Țigănaș, Claudiu Dobriță și Șerban Radu), a ales The Big Ideea: și anume, copacul solar, VTree.

Copacul solar VTree este o instalație urbană de socializare care își propune să vină în întâmpinarea nevoilor societății de azi. Este încărcător de gadgeturi și mașini electrice, furnizează energie rețelei energetice a orașului, integrează un Wi-Fi cloud gratuit, iluminează noaptea și funcționează ca loc de întâlnire pentru comunități. Însăși fabricarea VTree contribuie la reducerea amprentei de carbon, întrucât produsul este conceput și asamblat local, în România.

VTree

Provocarea a constat în crearea unei structuri care să poată fi aparentă și reală, dar să și poată susține toate funcțiunile, a explicat unul dintre inițiatorii proiectului. Cercetările i-au condus înspre Lindenmayer system (L-system), o sintaxă dezvoltată de un biolog maghiar din anii ’70, care a studiat în profunzime sistemul de creștere a plantelor și a descoperit anumite tipare și simetrii. Au pornit de la acest sistem și, cu capacitatea operațională a computerelor și programelor de design din ziua de astăzi, au putut să genereze forme experimentale care se apropie foarte mult de organic, de natură.

Dorința echipei proiectului este ca VTree, copacul solar, să fie perceput nu doar ca o sursă de energie regenerabilă, ci și ca un loc pentru oameni, în care aceștia se pot strânge, pot comunica, și astfel pot îmbunătăți orașul atât prin considerente energetice cât și sociale.

„Poți să îți reîncarci bateriile și gadgeturile după o zi însorită lungă sau poți să te întâlnești cu prietenii tăi și să vă bucurați de compania unul altuia în afara rigidității a patru pereți. Vei fi întotdeauna la curent cu știrile, evenimentele sociale sau viețile prietenilor tăi întrucât VTree îți oferă Wi-Fi gratuit și funcționează ca un punct de informare valoros”, arată inițiatorii proiectului în prezentarea online.

Firma mamă din spatele proiectului VTree este VS Technik, o companie care dezvoltă parcuri urbane solare pe acoperișuri de blocuri, în parcări sau în piețe, proiecte care aduc independență energetică în oraș. VS Technik a adus și la Street Delivery zece panouri solare, care au furnizat energie electrică pentru câteva dintre standuri.
VTree

Sursă foto: Street Delivery

Mai citește și:

Clujenii sunt chemați să-și revendice Someșul

Street Delivery X aduce în lumina reflectoarelor proiecte care schimbă orașul

spot_img

Ultimele știri