Voluntarii au strâns peste 45 de tone de deșeuri din lemn şi plastic din zona Lacului Bicaz și râului Bistrița

Peste 45 de tone de deşeuri din lemn şi plastic au fost strânse de la începutul săptămânii de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui (lacul Bicaz) și de pe malurile râului Bistrița, în zona viaductului de la Poiana Largului, într-o acţiune de ecologizare care uneşte mai multe instituţii, dar şi voluntari, potrivit Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Peste 50 de muncitori și personal TESA din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret, respectiv din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, sprijiniți de doi angajați ai I.S.U Neamț, dotați cu o barcă cu motor, participă la strângerea deșeurilor de pe malurile râului Bistrița, în zona viaductului de la Poiana Largului, operațiune în care s-au implicat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul ANAR, Victor Sandu, și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Până în acest moment, în ambele fronturi de lucru (Barajul Bicaz, respectiv viaductul de la Valea Largă) au fost colectate, manual și mecanic, 30 de tone de material lemnos, 5 tone de pet-uri și 10 tone de gunoi menajer. De asemenea, o porțiune a malului stâng al Bistriței a fost deja ecologizată, deșeurile fiind sortate pentru a fi transportate în locuri special amenajate.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a spus pe pagina sa de socializare că are încredere că mobilizarea de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui nu este un eveniment izolat şi după această experienţă vor fi identificate soluţiile care să rezolve pe fond această problemă.

”În nenumărate rânduri am atras atenţia autorităţilor responsabile în legătură cu pericolul iminent la adresa mediului şi asupra disconfortului vizual pe care îl provoacă miilor de oameni care vizitează zona turistică a Bicazului cantitatea uriaşă de pet-uri şi alte deşeuri plutitoare aduse de râul Bistriţa pe lacul Bicaz, cu preponderenţă în zona barajului şi în zona viaductului de la Poiana Largului. Am reuşit, cu ajutorul Ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, să mobilizez toate instituţiile cu atribuţii în acest sens şi să demarăm o amplă acţiune de ecologizare a lacului, după ce luciul de apă a fost afectat puternic de poluare în urma inundaţiilor”, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, pe pagina de facebook a instituției.

Logistica utilizată a fost  formată din 9 bărci cu motor, două buldoexcavatoare, o basculantă, o macara și un boxcontainer puse la dispoziție de Hidroelectrica, 4 containere și 2 transcontainere pentru transportul deșeurilor, o autospecială de compactat PET-uri, puse la dispoziție de firme private și 400 metri liniari de bușteni necesari lanțurilor de colectare – puși la dispoziție de Romsilva.

”Pe lacul Bicaz, cu preponderență în zona barajului și în zona viaductului de la Poiana Largului s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri și alte deșeuri plutitoare aduse de râul Bistrița, de-a lungul timpului, dar și de viiturile provocate pe afluenții acestui curs de apă  de ploile torențiale căzute în ultima perioadă în acest bazin hidrografic. Deșeurile nu numai că reprezintă un pericol la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică”, arată ministerul, într-un comunicat.

Acţiunea de ecologizare a lacului de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz a demarat luni şi beneficiază de sprijinul a zeci de angajaţi şi voluntari ai Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, Hidroelectrica, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Agenţiei de Protecţia a Mediului, Gărzii de Mediu şi Primăriei Hangu, precum și angajați de la companii private.

Citește și: Administația Națională Apele Române a început o operațiune de ecologizare a lacului Bicaz

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri