Cei mai mulți studenți care ies pe piața muncii asistă la un paradox: angajatorii caută experiența în CV, deși tinerii abia au terminat facultatea. Ar putea voluntariatul să reprezinte un avantaj pentru un candidat fără experiență?
Pentru Uniunea Europeană, voluntariatul este o expresie a cetățeniei active, un parcurs de învățare și o activitate esențială pentru dezvoltarea valorilor democratice, a demnității umane și a egalității.
Mai multe cercetări au arătat că studenții implicați în voluntariat au obținut abilități aplicabile în situații diferite. Printre cele mai întâlnite sunt capacitatea de a lua decizii, de a conduce o echipă, de a gândi creativ și strategic, de a rezolva conflicte.
„Voluntariatul este un pre-contact cu piața muncii pentru orice viitor angajat”, crede Raluca Dumitra, șefa departamentului de marketing de la eJobs România.
Ea spune că prezența unor acțiuni de voluntariat în CV pot transmite multe mesaje angajatorului, printre care faptul că posibilul angajat poate să se integreze și să lucreze într-o echipă, că este capabil să respecte deadline-uri, să se implice și să aibă un anumit grad de autonomie, să-și asume obiective, proiecte sau chiar și greșeli, când e cazul.
Andra Pintican, fondatoarea Școlii de HR, subliniază că voluntariatul dezvoltă și soft skills, acele abilități care influențează capacitatea de comunicare, cooperare și inovație. Îmbunătățește, de exemplu, empatia, ascultarea activă, autocontrolul emoțional sau motivarea celorlalți.
Voluntarii mai câștigă adaptabilitate, creativitate și spirit de inițiativă. Dacă proiectul se desfășoară într-o altă țară – cum s-a întâmplat în cazul Teodorei Vasilichi, despre care am scris în episodul anterior – voluntarul are șansa de a lucra în echipe multiculturale, de a folosi o limbă străină pentru gestionarea sarcinilor cotidiene, de a trăi independent într-o altă țară.
„Aceste experiențe ajută participanții să se dezvolte din punct de vedere personal, precum și să identifice oportunități pentru cariere și parcursuri de învățare viitoare”, arată Uniunea Europeană.
„În străinătate, unele companii chiar verifică pe CV dacă ai făcut voluntariat pentru că e o dovadă socială că ești un om calitativ”, explică Pintican.
Voluntariatul, criteriu de departajare în cazul studenților
Un studiu publicat de eJobs săptămâna trecută și în care au fost implicați reprezentați ai 350 de companii din România, arată că, din cauza lipsei forței de muncă, 70% dintre angajatori spun că sunt dispuși anul acesta să angajeze persoane fără experiență, pe care să le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenți menționează că tinerii vor fi cei mai căutați candidați de pe piața muncii în 2022.
„Dacă vorbim de segmentul de începători, cu 0 – 2 ani de experiență, voluntariatul va ajuta la departajarea tinerilor. Cu siguranță că un CV în care apare experiența de voluntariat va cântări mult mai greu față de unul unde nu există deloc experiență”, crede Raluca Dumitra.
În cazul unei persoane care are deja experiență în muncă, voluntariatul nu va fi neapărat un avantaj, spune ea, dar va transmite mai multe mesaje despre profesionistul respectiv.
Însă, per total, crede Dumitra, voluntariatul este văzut în România mai degrabă simplist, ca o prestare a unei munci fără să fii plătit – mentalitate opusă celei din țările vestice, unde copiii sunt învățați de mici să contribuie la binele comunității. Cei mai mulți tineri din Germania, de exemplu, nu se înscriu la facultate imediat după terminarea liceului. Își iau un an liber în care fac voluntariat – de cele mai multe ori, în străinătate – ca să-și dea seama ce drum vor să urmeze mai departe. Familia, societatea, îi încurajează să ia această pauză ca să aleagă cea mai bună opțiune pentru ei. Acest an de căutări este foarte important în CV-ul unui german care vrea apoi să studieze sau să se angajeze pentru că arată că este deschis la minte, că a călătorit și a trăit diverse experiențe internaționale, dar și că a trecut printr-un proces de auto-cunoaștere.
În România nu există încă o cultură puternică a voluntariatului. Poate că acesta este motivul pentru care doar 10% dintre clienții Andrei Pintican încurajează voluntariatul în companie și le acordă și stimulente (zile libere, de exemplu). Sau pentru care doar 0,8% dintre cele 60.000 de anunțuri de pe eJobs de la începutul anului sunt pentru voluntariat.
„Deși eu țin foarte mult la voluntariat când fac recrutări, n-aș putea spune că toată piața face la fel. Însă observ un trend de a aprecia mai mult voluntariatul la candidați, în ideea că ți-ai dezvoltat deja niște skill-uri care te recomandă pentru un job”, a mai spus fondatoarea Școlii de HR.
Voluntariatul în CV
Tinerii care abia ies pe piața muncii și nu au deloc experiență sau prea puțină de trecut în CV, pot scrie acțiunile de voluntariat, recomandă cele două specialiste. În România, aceste acțiuni pot fi menționate într-un CV al unui începător alături de cursurile de la facultate relevante pentru jobul dorit, rezultatele din mediul academic, internship-uri, practică sau activități în organizații studențești.
În Europass, voluntariatul ar trebui descris în secțiunea „experiență profesională” din CV, iar competențele dobândite în cursul unei experiențe de voluntariat pot fi trecute în secțiunea „competențe personale”.
„La un interviu sau în CV, este bine întotdeauna să ai capacitatea de a explica rezultatele învățării unei experiențe de voluntariat. Este important să poți să detaliezi misiunile realizate, competențele și cunoștințele dobândite. Dacă poți face legătura dintre aceste competențe și cerințele anunțului de angajare, cu atât mai bine!”, se arată pe site-ul Uniunii Europene.
* * *
Citește și celelalte episoade din serialul Voluntar pentru Planetă:
Cât de popular este voluntariatul în România
Cum te transformă o experiență de voluntariat pentru mediu
Școala Ferdinand, în care voluntariatul face parte din cultură