Incepand de pe 13 februarie, unele produse electrice si electrocasnice din magazine nu vor mai afisa la loc vizibil valoarea Timbrului Verde, bani din care se finanteaza eliminarea deseurilor.
Decizia a fost luata deja de producatorii care fac parte din asociatia colectiva Ecotic, pe baza unei prevederi interpretabile din legea privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE). Alti jucatori de pe piata DEEE-urilor sustin insa ca renuntarea la afisarea timbrului verde nu este o obligatie si recomanda, pentru o mai mare transparenta, mentinerea acesteia.
Baza legala pentru aplicarea Timbrului Verde – hotararea de guvern 1037/2010 – precizeaza la art. 8, alin. 10 – ”costurile de colectare, tratare si eliminare nepoluanta nu se evidentiaza separat la momentul vanzarii de noi produse”.
Alineatul urmator (11) prevede insa o exceptie de la alineatul 10: ”pana la data de 13 februarie 2011, la vanzarea de noi produse, producatorii isi pot informa cumparatorii in legatura cu costurile de colectare, tratare și eliminare nepoluanta a DEEE, provenite din produsele prevazute in anexa nr. 1A, cu excepția produselor din categoria 1 a aceleiași anexe, pentru care data pana la care producatorii pot informa cumparatorii in legatura cu aceste informații este 13 februarie 2013.
In baza prevederilor acestei bizare exceptii la o simpla recomandare, Ecotic, organizatie colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, a anuntat in urma cu cateva zile ca, din 13 februarie 2011, pe facturile sale la echipamentele electrice sau electronice (DEEE) valoarea nominala a Timbrului Verde nu va mai fi vizibila.
Ecotic: ”Timbrul Verde nu dispare, dar devine mai <opac>”
„Costurile vor fi insa inglobate in pretul de vanzare a echipamentului, dar nu vor mai aparea pe factura. Aceasta hotarare pe care am luat-o impreuna cu membrii nostri este in conformitate cu directivele europene, iar timbrul verde nu dispare, devine doar mai „opac”. In UE, parerile sunt impartite, deocamdata, asupra vizibilitatii acestui timbru, iar, la noi, conform unui sondaj comandat de Ecotic grupului DAEDALUS, cumparatorii chiar nu sunt interesati de valoarea acestui timbru care este foarte mica”, a declarat, pentru „Green Report”, Valentin Negoita, presedintele Ecotic
Producatorii vor avea in continuare obligatia sa faca raportari catre autoritatile in domeniu si catre organizatiile de preluare, dar si sa vireze valoarea remuneratiei pentru finantarea gestionarii DEEE catre organizatiile colective sau sa organizeze si sa finanteze direct gestionarea DEEE.
Recolamp recomanda mentinerea la vedere a Timbrului Verde
Pe de alta parte, Asociatia Recolamp le recomanda insa producatorilor care sunt participanti la schema colectiva pe care o administreaza sa mentina vizibilitatea Timbrului Verde.
„Timbrul Verde nu este un element de cost de achizitie, deci poate fi separat pe factura, el fiind o prestare de servicii. Avantajele pastrarii vizibilitatii Timbrului Verde sunt imediate, iar dintre ele amintim avantajele economice in cazul acordarii de discounturi, care, aplicate unui pret de vanzare care deja include Timbrul Verde, ar majora costurile pentru ofertant (prin comparatie cu aplicarea Timbrului Verde – in suma fixa – asupra unui pret deja redus).
Alte avantaje mai sunt si transparenta informatiei pentru toti operatorii implicati in lantul vanzarilor, de la producator la cumparator, si constientizarea cetatenilor si incurajarea lor sa predea deseurile pentru reciclare atunci cand achizitioneaza un produs nou”, a declarat, pentru „Green Report”, Raul Pop, Director General Recolamp.
“Din analiza actului normativ in discutie reiese, insa, ca art. 8 alin. 10 si 11 nu este subiectul vreunei penalitati, ceea ce il transforma din obligatie legala in recomandare. Pe cale de consecinta, afisarea Timbrului Verde ramane in continuare optionala”, a adaugat Raul Pop.