Visele reduc durerea emotionala – studiu

Visele sunt privite de multi ca ceva mistic, oferind oamenilor posibilitatea de a calatori si experimenta lucruri de care, in mod normal, sunt straini. Dar, in afara explorarilor, un nou studiu a aratat faptul ca visele pot ameliora durerea psihica provocata de experientele emotionale negative.

In timpul somnului, atunci cand oamenii viseaza (cunoscuta ca faza REM – Rapid Eye Movement), elementele chimice care provoaca stresul sunt oprite de creier, care poate procesa apoi experientele emotionale fara partea dureroasa a amintirilor negative, sustine Matthew Walker, profesor si principalul autor al studiului efectuat la Universitatea Berkley, California.

Walker a mentionat ca visul este o forma de terapie nocturna, care indeparteaza emotiile negative din ziua care tocmai a trecut.

Profesorul a precizat in studiul sau ca, in timpul somnului REM, amintirile sunt reactivate, puse in perspectiva, conectate si integrate intr-o stare in care neurochimicalele sunt suprimate.

La studiu au participat 35 de voluntari, toti adulti sanatosi, relateaza International Business Times. Ei au fost impartiti in doua grupuri si au fost rugati sa urmareasca 150 de imagini cu impact emotional, de doua ori pe zi, la o distanta de 12 ore, in timp ce creierul le era scanat cu un aparat de rezonanta magnetica – MRI.

Jumatate dintre participanti au urmarit imaginile dimineata si apoi din nou seara, fiind   rugati sa nu doarma intre cele doua calupuri. Cealalta jumatate a vizionat imaginile seara si apoi dimineata, dupa o noapte de somn.

Cercetatorii au observat ca cei care au dormit intre cele doua calupuri de imagini au avut o reactie emotionala semnificativ mai buna la aceste imagini. Mai mult, scanarile cu MRI au aratat o reducere seminficativa a amigdalei, partea creierului care proceseaza emotiile. Acest lucru a permis partii rationale a creierului sa recapete controlul asupra reactiilor emotionale ale persoanei in cauza.

De asemenea, potrivit cercetatorilor, s-a dovedit ca visele ii ajuta pe oameni sa faca fata stresului si depresiilor.

Foto: International Business Times

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri