Frigul si viscolul afecteaza viata si comportamentul romanilor, “inghetand” inclusiv spiritul lor civic.
In lunile de iarna, cantitatea de deseuri colectata selectiv si predata la punctele de colectare este mult mai mica decat in alte perioade ale anului.
Reprezentantii marilor asociatii specializate in colectare si reciclare ne-au explicat ca decembrie si ianuarie se situeaza sub media lunara a intregului an, din punctul de vedere al colectarii. “Nivelele colectarii si reciclarii pentru lunile de sfarsit de an sunt de regula sub media lunara”, a explicat, pentru Green Report, Lorita Constantinescu, director Comunicare Eco-Rom Ambalaje.
Peste 30.000 de tone de ambalaje vor fi colectate in decembrie
In decembrie 2011, Eco-Rom Ambalaje a preluat 27.000 de tone de deseuri. Din punctul de vedere al compozitiei, deseurile de ambalaje au continut, in principal, hartie – aproape 40 la suta, plastic 25 la suta si sticla – 15 la suta.
“Pentru decembrie 2012, estimarile se situeaza la 30 – 33.000 de tone”, a precizat Lorita Constantinescu.
In anii precedenti, perioadele in care cantitatile de deseuri de ambalaje au depasit media lunara au fost lunile iunie – octombrie. Pe de o parte, datorita cresterii temperaturilor – acestea influentand modul de consum, prin mai multe lichide si mai multe produse ambalate, iar pe de alta parte datorita perioadelor de concediu.
De Sarbatori, deseurile stau acasa
O situatie asemanatoare inregistreaza si ECOTIC – organizatie specializata in colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).
In decembrie si ianuarie se colecteaza mai putine DEEE decat in alte luni ale anului, “avand in vedere preocuparile legate de sarbatori si conditiile meteo”, explica Valentin Negoita, presedinte ECOTIC.
In luna decembrie 2012, ECOTIC estimeaza ca va colecta peste 200 de tone de deseuri.
Pe ansamblul anului 2012, cantitatea de deseuri colectata de ECOTIC va depasi 7000 de tone.
Conditiile meteo dificile, precum si zilele libere de Sarbatori modifica nu doar comportamentul populatiei, ci si acela al companiilor. Din punctul de vedere al colectarii selective, companiile sunt unul dintre principalii furnizori de deseuri din echipamente de iluminat. Organizatia specializata in aceasta ramura a colectarii selective este Recolamp.
“Deseurile colectate in decembrie si ianuarie sunt mult mai putine in comparatie cu alte luni. Exista o sezonalitate a colectarii tipului de deseu – surse de lumina, iar aceste doua luni, urmate de lunile de vara, sunt cele mai slabe din punctul de vedere al cantitatilor colectate. In aceste perioade, prioritatile companiilor sunt usor altele, dar si numarul de zile lucratoare este mai mic”, explica Roxana Sunica, director de marketing Recolamp.
Pe ansamblul anului 2012, Recolamp va colecta aproximativ 500 de tone de deseuri provenite din echipamente de iluminat. Din aceasta cantitate, circa 12 tone vor fi colectate in luna decembrie. Volumul exact al colectarii de echipamente de iluminat pentru anul 2012 va fi confirmat la data de 15 ianuarie, cand toti colectorii Recolamp vor prelua comenzile receptionate in luna decembrie.
Instalatiile electrice decorative pot fi refolosite
Procedura de colectare selectiva este disponibila si pentru deseurile rezultate din instalatiile de iluminat decorative, puse in functiune in orasele Romaniei cu prilejul Sarbatorilor. “Daca operatorii care au montat instalatiile de lumini constata ca s-au ars, le pot preda catre Recolamp, oricand si fara costuri. Totusi, in prezent vorbim de produse cu LED-uri, care au o durata de viata mai mare, astfel ca ele sunt functionale si pot fi refolosite mai multi ani la rand”, explica Roxana Sunica.
Pentru stimularea comportamentului civic, de colectare selectiva si de predare a deseurilor, organizatiile specializate deruleaza periodic actiuni de mediatizare si de preluare a deseurilor la nivel national. Ultima campanie de acest gen, „Ziua Verde in organizatia ta”, a fost organizata de ECOTIC si Recolamp in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor si Garda Nationala de Mediu.
Campania, derulata in perioada septembrie – noiembrie 2012, s-a adresat institutiilor de stat si companiilor private. In cadrul campaniei s-au colectat peste 131 de tone DEEE, precum si 44 de tone de deseuri de becuri si tuburi fluorescente.
In urma contabilizarii cantitatilor totale de deseuri colectate, firma Frigoglass Romania a fost desemnata drept “Cea mai verde companie”, fiind rasplatita cu un premiu special – impadurirea unei suprafete din cadrul proiectului Ploiesti Industrial Parc SA.