Virgil Metea, director general Romgaz Mediaș: Investim în utilizarea eficientă a resurselor naturale

Cele mai importante investiții de mediu realizate de Romgaz Mediaș, în perioada 2011-2013, sunt în valoare de 6.546 mii lei și au avut drept scop reducerea probabilității de apariție a poluărilor accidentale, utilizarea într-un mod eficient a resurselor naturale, cât și reducerea cantităților de deșeuri generate, a explicat, într-un interviu acordat Green Report, directorul general al Romgaz, Virgil Marius Metea.

În același timp, compania a investit în proiecte de reabilitare a zăcămintelor mature și în creșterea factorului final de recuperare a rezervelor.

Cum stabilizați declinul natural
al resurselor neregenerabile exploatate?

Romgaz este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din Romania ce deține  o  experiență  de  peste  100  de  ani  în  domeniu.  Este  o  realitate  faptul  că exploatăm o resursă neregenerabilă și producția are un declin natural care a fost stabilit de PWC, într-un studiu recent, la circa 10%. Totuși,  Romgaz  a reușit să stabilizeze declinul în ultimii 5 ani la 0,8%. Romgaz a investit în proiecte de reabilitare a zăcămintelor mature și în creșterea factorului final de recuperare a rezervelor.

Care este viitorul
energiei convenționale în România?

În ce măsură se vor epuiza resursele de combustibili fosili în următorii zeci de ani este o întrebare la care, din rațiuni de ordin geologic sau din alte considerații operaționale sau tehnologice, nu se poate formula un răspuns ferm. Romgaz a investit în proiecte de reabilitare a zăcămintelor mature și în creșterea factorului final de recuperare a rezervelor. De asemenea, platforma Mării Negre poate avea un potențial pentru resurse și rezerve noi de gaze naturale. Nevoia de a investi în eficiența energetică este certă, iar înlocuirea infrastructurii va crește șansa de eficientizare a gradului de utilizare a resurselor convenționale.

Romgaz identifică
noi surse de energie?

În 2013, Romgaz a preluat CET Iernut, devenind astfel și producător de energie electrică. Momentan, se analizează soluții de eficientizare a termocentralei. O abordare nouă este utilizarea sondelor în producție, care sunt greu de racordat la sistemul național de transport gaze naturale, pentru producerea de energie electrică.

Prin ce metode
reduceți emisiile poluante?

Gazul natural este cel mai curat combustibil fosil existent. Romgaz este o companie care extrage gazul natural din subsol și, într-adevăr, produce emisii CO2 prin folosirea lui în procesele tehnologice de tratare și comprimare a gazelor naturale precum și pentru producerea de energie electrică. În ultimii 5 ani, s-a investit în modernizarea procesului tehnologic pentru producția de gaze naturale, vizând mai ales reducerea emisiilor (cradle to gate). În ceea ce privește energia electrică, menționăm că Romgaz a preluat termocentrala de la Iernut doar din 2013, iar în studiul de fezabilitate care este în curs de elaborare, sunt cuprinse și măsuri care vizează reducerea emisiilor de CO2.

Cât ați investit
în protecția mediului în ultimii 3 ani?

Cele mai importante investiții de mediu din perioada 2011-2013 au urmărit prevenirea și/sau limitarea impactului asupra mediului și au avut drept scop: reducerea probabilității de apariție a poluărilor accidentale; utilizarea într-un mod eficient a resurselor naturale; reducerea cantităților de deșeuri generate; reducerea  consumurilor  de  materie  primă,  combustibil,  energie  electrică,  gaz metan, uleiuri, apă tehnologică, nivel zgomot/vibrații; prevenirea accidentelor de producție; conformarea  activității  la  cerințele  legale  aplicabile  în  materie  de  protecția mediului. Sumele investite sunt: în 2011, 2.426 mii lei; în 2012, 1.929 mii lei; în 2013, 2.191 mii lei.

Care sunt proiectele de mediu
în care ați investit în această perioadă?

S-a investit, în principal, în sisteme închise de colectare a apelor de zăcământ, în timpul exploatării sondelor; sisteme închise pentru separarea apelor de zăcământ și gazului metan la sondele în probe de producție (refulare/pistonare etc.), reparații capitale și intervenții; înlocuirea/modernizarea compresoarelor; mijloacele de transport cu motoare performante; eliminarea deșeurilor rezultate din activitatea Romgaz, prin valorificare; realizarea abandonării sondelor și redarea în circuitul agricol a terenului afectat; construcția/modernizarea stațiilor de epurare pentru apele menajere/industriale și refolosirea lor în fluxul tehnologic; construcția de sonde de injecție ape de zăcământ; eliminarea tuturor pierderilor de gaz metan în sistemele de colectare; întocmirea unor studii privind alunecările de teren.

Aparține viitorul apropiat
surselor regenerabile?

Piața regenerabilelor se confruntă pe termen scurt cu provocări cauzate de schimbările legislative sau de scăderea consumului de energie în situația în care se dezvoltă puține proiecte industriale noi.

Într-adevăr, inovația în domeniul energiei este importantă pentru susținerea nivelului de trai și necesitățile populației globului. Trebuie însă să luăm în calcul și paradoxul lui Jevons care susține că progresul tehnologic care mărește eficiența utilizării unei resurse, paradoxal, nu scade consumul de resurse ci-l mărește. Prin urmare, dezirabilă ar fi o abordare rațională a consumului de energiei, fie ea regenerabilă sau convențională. Dezvoltarea energiei din surse regenerabile ar trebui strâns corelată cu creșterea eficienței energetice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri